Go to main navigation

Analys

 • den 9 oktober 2017
  Regeringens biståndsbudget för 2018 är den största någonsin. Men vart tar pengarna vägen?
 • den 7 oktober 2017
  Efter tolv år vid makten avgår Liberias president och en av världens mest välrespekterade politiska ledare. Vad blir hennes eftermäle, vad lyckades hon med – var är kritiken som hårdast? David Isaksson porträtterar Ellen Johnson Sirleaf.
 • den 28 september 2017
  Förtrycket mot Kinas muslimer har förvärrats betydligt under det senaste året. Myndigheterna trappar nu upp förföljelsen genom ett system med läger för politisk omskolning.
 • den 18 september 2017
  Det börjar bli lite pinsamt. Först tackade världstjärnorna nej, sedan uteblev flera storföretag. Idag firar Global Deal – den svenska modellen på export – ett år i FN-byggnaden i New York, skriver OmVärldens Mikael Färnbo.
 • den 12 september 2017
  Etniska gruppers inflytande över makten i Kenya måste brytas, först då kommer det bli verklig demokrati, skriver Bo Göransson, före detta generaldirektör på Sida och ambassadör i Kenya.
 • den 6 september 2017
  Snabbast växande och starkast lysande – eller hur ser det egentligen ut? OmVärldens Björn Widmark har tittat närmare på situationen för länderna i “det alternativa G7”.
 • den 14 augusti 2017
  Samtidigt som Kinas globala inflytande ökar, använder landet sin makt för att underminera arbetet för mänskliga rättigheter i bland annat FN och EU. Det skriver journalisten och författaren Jojje Olsson i en analys.
 • den 15 juni 2017
  Sweden should listen to the exiled bengalis who have fled here, about how to support democracy and human rights in Bangladesh, writes journalist and author Tasneem Khalil as Bangladesh's notorious prime minister Sheikh Hasina visits Stockholm.
 • den 15 juni 2017
  Stefan Löfven borde bjuda in de exil-bengaler som flytt för livet till Sverige, och fråga hur regeringen bättre kan arbeta för demokrati i Bangladesh. Det skriver journalisten Tasneem Khalil med anledning av att landets ökända premiärminister Sheikh Hasina nyligen besökte Sverige.
 • den 11 april 2017
  Efter två månaders uppehåll återupptas i dag samtalen om en återförening mellan Cyperns president Nicos Anastasiades och Mustafa Akinci, ledare för Norra Cypern. Men varken tiden eller klimatet i samtalen talar för en lösning.
 • den 15 februari 2017
  Ser vi slutet för tvåstatslösningen i konflikten mellan Israel och Palestina? Det frågade sig världen efter Donald Trumps möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Samtidigt släppte den israeliska organisationen B'Tselem en interaktiv dokumentär “The Invisible Walls of Occupation” som visar verkligheten på marken.
 • den 7 februari 2017
  Fredspristagaren och demokratikämpen Aung San Suu Kyi har tappat sin gloria. OmVärldens Axel Kronholm skriver om Burmas landsmoder som vänt det internationella samfundet ryggen.
 • den 17 november 2016
  Kontroll, angiverier och en hårdnande säkerhetsapparat har gjort befolkningen allt mer desperat. Bo Göransson och Cecilia Bäcklander tror att landet kan vara på randen till ett inbördeskrig.
 • den 3 november 2016
  Under många år var Nicaragua en av Sveriges största mottagare av bistånd och kontakterna mellan våra länder var nära. Idag vet nog inte många ens var Nicaragua ligger. David Isaksson som följt landet i 35 år ger oss historien.
 • den 19 oktober 2016
  I november ska världens största flyktingläger, Dadaab i Kenya, tömmas. Men vad är egentligen orsaken? Är det för att det är för dyrt – eller för att lägren hyser terrorister? Bo Göransson, före detta generaldirektör på Sida och ambassadör i Kenya, tror att regeringen målat in sig i ett hörn.
 • den 6 september 2016
  Enkla, mätbara resultat som visar skattebetalarna att biståndet genomförs på ett kostnadseffektivt sätt. Detta har varit mantrat för biståndet de senaste tio åren. Men nu är en förändring på gång. Allt fler inser att detaljstyrning och fokus på förenklade, kortsiktiga resultat riskerar att göra biståndet sämre. Detta visas i en ny studie som gjorts av EBA,...
 • den 24 augusti 2016
  Det blir allt svårare att verka för dem som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter. Agneta Gunnarsson tycker att Sveriges nya strategi för bistånd till det civila samhället är otydlig och frågar sig hur stödet ska främja ett gynnsamt samhällsklimat.
 • den 29 juni 2016
  När FN:s säkerhetsråd i juli inleder arbetet med att hitta en ny generalsekreterare rullar det politiska spelets maskineri och kohandel igång. Traditionellt avgörs valet av säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar bakom lyckta dörrar, men i år har generalförsamlingen fått mer att säga till om. Nu undrar alla - vågar de välja en kvinna?
 • den 23 maj 2016
  Kriget i Jemen går in i sin 14:e månad och landet är nu ett av världens största katastrofområden. Fredssamtalen ses som en sista utväg men de haltar. Tanja Holm gör en analys av en förtvivlad situation.
 • den 21 april 2016
  Världen och Sverige fokuserar på hälsa och mänskliga rättigheter när FN nu beslutat om en ny väg för att bekämpa narkotika. Men i Ryssland finns ingen försoning – utan krig och fängelse är två ord som kan beskriva läget för de som offras i narkotikans spår. Maria Söderberg har följt missbrukare i S:t Petersburg i två decennier och undrar vem som vill...

Visar 1 av 20 av totalt 42