Go to main navigation
Omer Eltigani.JPG

Omer Eltigani 

Foto: Omer Eltigani

KULTUR

Tre sudanesiska rätter du måste smaka

Brittisk-sudanesiske Omer Eltigani saknade sin mammas matlagning under studietiden och bestämde sig för att skriva en kokbok och söka sina rötter i Sudans kök. OmVärlden bjuder på tre klassiska rätter du kan laga själv.

I ett så stort land som Sudan varierar mattraditionerna mellan regionerna, men det vanliga är att ha många rätter på bordet.

– En vanlig syn är en stor bricka i aluminium med massor med små rätter. Några är som förrätter med små sallader, dipper och såser, ofta följt av en köttgryta som äts med olika sorters bröd. Det vanliga är att man äter alla rätter på en och samma gång. Vi sitter nära varandra, äter med händerna och man får välja vilka rätter man vill i vilken ordning man vill. Det finns ingen struktur i ätandet utan det är fritt att välja precis det du är sugen på, säger Omer Eltigani till OmVärlden.

Foto: Omer Eltigani

Den sudanesiska maten har influenser från andra länder och speglar Sudans folkrörelser och historia.

– Sudan har alltid haft mycket migration, människor har rört sig igenom landet och bosatt sig där från andra platser. Det är en fusion av smaker och mat från Afrikas horn, Nord- och Västafrika, men också från Mellanöstern och framför allt det syriska köket, säger Omer Eltigani.

Omer arbetar nu med en kokbok som han hoppas ska öka medvetenheten om Sudan och bli ett sätt att sprida kunskap om landets historia och olika kulturer.

– Genom ett lands mat kan vi lära oss så mycket om dess historia och folk, vi kan lära oss om konflikter, om vilka kulturer som dominerar. Det är en historia om landet självt. Vi är vad vi äter och jag tror att mat säger mycket om var vi kommer ifrån, säger han.

Tre exempelrecept från Omer Eltiganis kommande kokbok:

1. Lamm- och böngryta


Foto: Omer Eltigani

Ingredienser

  • 1 stor gul lök
  • 500-750 gram lamm med ben
  • 4-5 matskedar mald koriander
  • 2-3 matskedar mald kardemumma
  • 1-1,5 liter hackade/krossade tomater
  • 4 matskedar tomatpuré
  • 500-800g vita haricotbönor, kokade
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 lime

Grunden till den här grytan kallas tabeekh och utgör basen i flera sudanesiska rätter. Den kan tillagas i förväg och frysas in eller förvaras i kylen.

Steg 1. Gör en tabeekh. Svetta den finhackade löken i olja på mellan/låg värme i en gryta tills de blir mjuka och får lite färg. Skölj lammköttet och hacka upp det i bitar, behåll benen med, tillsätt i grytan. Ha i 2-3 matskedar mald koriander och kardemumma, rör om så köttet täcks av lök och kryddor (även kanel eller ingefära kan användas om man så vill). Stek köttet tills det fått färg. Häll över kokande vatten så det täcker köttet och koka upp. Ta bort eventuellt skum som bildas på ytan. Täck grytan med ett lock och låt puttra på låg värme upp till en timme tills lammet blivit mört. Ställ in i kylen och spara till dagen efter, eller fortsätt direkt till steg 2.

Steg 2. Ta tabeekh-basen till grytan och tillsätt tomaterna och tomatpurén. Rör ihop. Tillsätt de kokta haricotbönorna och låt puttra ihop på låg värme i 20 minuter. Krydda med mald koriander och krossad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Servera med en limeklyfta att pressa över. 

2. Kardemummaris

Skölj två muggar vitt basmatiris och stek det sedan varsamt i två minuter. Häll över en mugg kokande vatten, salt och 2-3 kardemummakapslar. Täck grytan och lämna på låg värme i 20 minuter tills riset är färdigt och ta bort kardemummakapslarna före servering. Går bra ihop med lamm- och böngrytan. 

3. Jordnötssallad


Foto: Omer Eltigani

Ingredienser

  • 6-8 matskedar jordnötssmör
  • 2 tomater
  • 1 röd lök
  • 1 grön paprika
  • 1 lime
  • 1 matsked vitvinsvinäger
  • 3-4 matskedar sesamolja

Rör ihop jordnötssmör med 100ml vatten till en mjuk smet. Tärna tomater och paprika, finhacka rödlöken och tillsätt i jordnötssmeten. Häll på vitvinsvinäger, sesamolja, limesaft och krydda med salt och peppar.

 

Axel Kronholm

Tip a Friend heading