Go to main navigation
3975419368_2bcf2beaed_b.jpg

Bwindi nationalpark i sydvästra Uganda.

Foto: Flickr

nyhet

Afrikanska länder i oöverträffad klimatsatsning

Under det pågående klimatmötet i Paris har 10 afrikanska länder presenterat en historiskt oöverträffad klimatsatsning. Tillsammans vill de återskapa 100 miljoner hektar mark fram till år 2030.

Det var under klimatmötets andra dag som det ambitiösa projektet, AFR100, lanserades. Tidigare skövlad och avverkad mark motsvarande nästan hela Etiopiens landyta ska återskapas.

Hittills har tio länder anslutit sig till projektet och sammanlagt 30 miljoner hektar utlovats. Fyra länder har ännu inte kommit med besked om hur mycket mark de ska bidra med, men målet är att ytterligare 70 miljoner hektar ska skjutas till. Om det lyckas uppskattar World Resources Institute (WRI) att Afrikas årliga koldioxidutsläpp skulle minska med 36 procent de närmaste tio åren.

Skogen skapar säkerhet

Etiopien har redan återskapat 1 miljon hektar mark och i Niger har bönder ökat mängden träd på sina jordbruksmarker tillräckligt mycket för att 2,5 miljoner människor ska få bättre tillgång till mat. Att återskapa mark är därför inte bara en satsning för klimatet, utan även en strategi för ekonomisk och social tillväxt.

– Att återskapa vårt land ger välstånd, säkerhet och möjligheter, säger Vincent Biruta, minister för naturresurser i Rwanda, i ett pressmeddelande från WRI.

Rwanda bidrar med två miljoner hektar mark till projektet.

Visar på handlingskraft

AFR100 är det första projektet som innefattar åtaganden att återskapa mark från länder över hela den afrikanska kontinenten. Att just dessa länder, som bär minst historiskt ansvar för klimatförändringarna, åtar sig en så storslagen klimatsatsning visar, enligt Andrew Steer, chef på WRI, på verklig handlingskraft.

– De här afrikanska ledarna omvandlar sina ord till handling och gör ett verkligt bidrag för att motverka det globala klimathotet, säger han i pressmeddelandet.

Världsbanken största investerare

Hittills har 1,5 miljarder US dollar investerats i det ambitiösa projektet. Världsbanken är den största investeraren med ett bidrag på 1 miljard US dollar, men även Tyskland och flera miljöorganisationer har lovat att stötta satsningen med finansiella medel. Man kommer också ta hjälp av privata investerare för att kunna genomföra satsningen.

Länderna som hittills har anslutit sig till projektet är Demokratiska republiken Kongo, Etiopien, Kenya, Liberia, Madagaskar, Malawi, Niger, Rwanda, Togo och Uganda.

Text: Amanda Saveland