Go to main navigation
amanimassoud.png

Amani Massoud är en människorättsförsvarare som bland annat arbetar för Egyptian Initiative for Personal Rights, en organisation som grundades av aktivisten och journalisten Hossam Bahgat som greps förra veckan av egyptisk militär.

Foto: Flemming Weiss

NYHET

Allt svårare för aktivister att verka i Egypten

På två år har trettiotre journalister åtalats för att sprida falsk information i Egypten. Hoten mot journalister och aktivister har ökat i landet, det uppger människorättsförsvararen Amani Massoud när hon tidigare i veckan mötte OmVärlden vid ett besök i Göteborg.

Förra veckan greps den egyptiske människorättsaktivisten och grävande journalisten Hossam Bahgat och förhördes av den egyptiska militärens underrättelsetjänst. Han anklagas bland annat för att ha skrivit om militären utan tillåtelse och hölls häktad i tre dagar utan att någon fick veta var han befann sig. Han släpptes först efter stora påtryckningar från bland annat FN:s generalsekreterare, men vad som kommer att hända med anklagelserna är ännu oklart.

Hossam Bahgat är grundaren till organisationen Egyptian Initiative for Personal Rights som verkar för att stärka de grundläggande mänskliga rättigheterna i Egypten. Tidigare i veckan träffade OmVärlden en av organisationens medarbetare, Amani Massoud, när hon var på besök i Göteborg för att delta i Mänskliga Rättighetsdagarna. Hon menar att den här typen av gripande har ökat kraftigt i Egypten de senaste åren.

– Vi har kunnat se en ökad nivå av hot och trakasserier mot aktivister och journalister de senaste två åren. Gripandet av Hossam Bahgat är det senaste i ett långt led av gripande, men det sticker samtidigt ut eftersom han är en så pass känd människorättsaktivist både i Egypten och internationellt, säger Amani Massoud.

Trettiotre åtalade journalister

Under de senaste två åren har omkring trettiotre journalister åtalats i Egypten för att ha spridit falsk information som påstås kunna skada den allmänna ordningen i landet, uppger Amani Massoud.

Ett av de mest uppmärksammade fallen är de två al Jazeera-journalisterna, Mohamed Fahmy och Baher Mohamed, som dömdes till sju respektive tio års fängelse år 2014 för att, enligt rätten, ha hjälpt en terrororganisation i samband med deras rapportering om Muslimska Brödraskapet. De släpptes efter mer än ett år i fängelse, men Amani Massoud menar att terroristanklagelser är ett av statens verktyg för att komma åt kritiska röster i samhället.

– Begreppet terrorism har breddats i och med den nya antiterroristlagstiftningen. Idag kan vem som helst som på något sätt bedöms utgöra ett hot mot statens säkerhet anklagas för att vara terrorist. Något som används mot aktivister och människorättsförsvarare, säger Amani Massoud.

Unga aktivister försvinner

Utöver den nya antiterroristlagen, som infördes av president Abdel Fattah el-Sisi i augusti i år, har Egypten sedan två år tillbaka även en lag som gör det omöjligt att organisera protester på laglig väg. Amani Massoud säger att många aktivister har gripits på grund av protestförbudet, men pekar även på andra metoder som används för att skrämma unga aktivister.

– Det finns fall av falska försvinnanden där unga aktivister har försvunnit i dagar, ibland till och med månader, innan deras familjer har fått veta vad som har hänt dem, säger Amani Massoud.

Internationella givare har ett ansvar

En effekt av det krympande utrymme som det civila samhället har verkat i de senaste två åren har varit att internationella givare har dragit sig ut ur Egypten. Det finns sedan förra året en lag som kriminaliserar finansiellt stöd från utlandet om verksamheten anses kunna skada nationens intressen.

Lagen drabbar både journalister och representanter för ideella organisationer som kan dömas till upp till tjugofem års fängelse. Det har, enligt Amani Massoud, gjort det svårt för människorättsförsvarare i landet att få stöd eftersom få aktörer i Egypten vill kännas vid dem.

– Här tycker jag utländska givare har ett ansvar att hitta vägar för att kunna fortsätta ge stöd istället för att backa undan. Det är inte logiskt att sluta ge finansiellt stöd när vi befinner oss i ett så kritisk läge, säger Amani Massoud.

Besvikelsen har inte övervunnit engagemanget

Under protesterna som blossade upp i början av 2011 var det många unga som engagerade sig för en demokratisk utveckling i landet. Idag är det många som känner en stor besvikelse över riktningen som Egypten har tagit, men Amani Massoud menar att det engagemang som väcktes under protesterna inte är något som har försvunnit.

– De senaste åren har det varit främst Egyptens unga som har fått se sina vänner bli beskjutna av polis, fängslade eller bortförda. Det finns en stor besvikelse och en stor rädsla, men det finns också en stämning bland de unga som kommer att leda fram till något. Och jag tror att det kommer leda fram till någonting bra, säger Amani Massoud.

På frågan om huruvida hon anser att den arabiska våren lyckades eller inte svarar hon att frågan i sig är irrelevant.

– Oavsett vad så var det tvunget att hända. Själv känner jag mig glad över att ha fått vara en del av det och jag tror att det betyder mycket att veta att det är möjligt att skapa förändring. När jag växte upp fanns det ett stort avstånd till politiken. Så är det inte för unga i Egypten idag, säger Amani Massoud.

Text: Amanda Saveland