Go to main navigation
Norwegian-Refugee-Council.jpg

Foto: Norska flyktingrådet

nyhet

Anställd kidnappad: Norska flyktingrådet döms till dryga böter

Efter ett domslut i Norge ska biståndsorganisationen Norska flyktingrådet betala 4,4 miljoner kronor i skadestånd till en tidigare anställd som kidnappades. "Hjälporganisationer kan inte ha en mildare standard än andra arbetsgivare", löd bland annat domslutet.

Som OmVärlden tidigare rapporterat om (se artikel här intill) har den kanadensiske hjälparbetaren Steve Dennis stämt sin tidigare arbetsgivare, Norska flyktingrådet, för bland annat grov oaktsamhet när det gäller säkerhet i fält. Steve Dennis kidnappades tillsammans med tre kollegor i Kenya 2012.

I slutet av oktober erkände sig Norska flyktingrådet, inför domstol, delvis ansvariga för att deras medarbetare kidnappades. Då hade Steve Dennis drivit frågan om skadestånd och en extern utvärdering av händelserna, utan resultat, i tre år.

Inte utvärderat riskerna

Domslutet i förra veckan kritiserar Norska flyktingrådet på flera punkter. Enligt nyhetsbyrån Irin news ska organisationen inte tillräckligt att ha utvärderat riskerna för sina anställda vid tidpunkten för händelsen. Kritik riktas även mot organisationens interna utvärdering av kidnappningen.

"Norska flyktingrådet måste konfrontera sin egen kultur kring intern kritik. Man skulle ha genomfört en extern utvärdering", stod det bland annat i domslutet. Även de tre andra personer som kidnappades har vittnat om att organisationen behandlat dem som bråkmakare när de lämnat kritik kring hur ärendet skötts.

– Vi behöver nu tid för att utvärdera alla aspekter av domslutet innan vi beslutar om vi ska överklaga, sa Norska flyktingrådets vice generalsekreterare Geir Olav Lisle till Irin news.

Domstolen förklarade också att "det går inte att se någon grund till att arbetsgivare inom hjälpsektorn ska ha en mildare standard för stöd till anställda än andra arbetsgivare."

Påverkar inte svenska organisationer

Svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som skickar ut mycket personal på riskfyllda uppdrag i fält utomlands har följt ärendet, men ser inte domen som någon anledning att ändra sina rutiner.

– Vi tar vårt fulla arbetsgivaransvar i fält och har det hela vägen. Vi förbereder varje insats noga utifrån den plats personalen ska till. Ju mer riskfyllt uppdrag desto större förberedelser och försiktighetsåtgärder, som till exempel utbildning, säger Anneli Bergholm Söder, chef för avdelningen för samordning och insats på MSB.

Representanter både för Svenska Röda Korset och Läkare utan gränser i Sverige har tidigare sagt till OmVärlden (se artikel här intill) att domslutet inte kommer påverka deras sätt att arbeta utomlands.

Text: Erik Halkjaer