Go to main navigation
15353114305_ca3be64af7_o.jpg

Demonstration mot klimatförändringarna arrangerad av biståndsorganisationen Oxfam i New York, i USA, den 21 september 2015.

Foto: Kate Bryant/Oxfam

Nyhet

Besvikelse efter sista mötet inför Parisförhandlingarna

Grupper från det civila samhället uttrycker besvikelse i New York efter det sista förberedande mötet i Bonn inför FN:s klimattoppmöte i Paris i december.

-Händelserna i Bonn har visat att det fortfarande finns ett berg att bestiga innan vi kan se ett avtal vid horisonten vid Parismötet i december. Det verkar som om EU-länderna har glömt löftet att stå på samma sida som världens fattiga och utsatta, säger Harjeet Singh på hjälporganisationen Actionaid.

EU-länderna har ännu inte fattat beslut om vad som ska göras för att hjälpa fattiga samhällen som redan har drabbats av klimatförändringarna.

-EU tvekar om och hur man ska hjälpa människor mitt i stormen, säger Harjeet Singh.

Utan uppgörelse fortsätter orättvisorna

Chee Yoke Ling, chef för Third World Network, menar att utan en rättvis uppgörelse i Paris kommer vi att se en temperaturökning på mer än två grader celsius och fortsatt orättvis behandling av utvecklingsländerna.

-Vid mötet i Bonn presenterades en väldigt obalanserad text som gynnar USA och dess allierade. Utvecklingsländerna fortsätter att möta motstånd och stora industriländer lever inte upp till sina åtaganden, säger hon till IPS.

Lidy Nacpil som är koordinator för organisationen Asian Peoples' Movement on Debt and Development, som granskat ländernas klimatlöften, menar att rika länder inte har tagit sin del av ansvaret medan utvecklingsländer kommit med löften som uppfyller eller överstiger deras ansvar.

-Alla länder måste ta sitt ansvar men vår granskning visar att det framför allt är industriländerna som måste minska sina utsläpp drastiskt och finansiera klimatomställningar i utvecklingsländer, säger hon.

Ojämn fördelning mellan länderna

Enligt en rapport från hjälporganisationen Oxfam har 150 länder presenterat sina klimatåtaganden inför toppmötet i Paris i december. Organisationen menar dock att åtagandena inte är tillräckliga för att bidra till en klimatsäker framtid.

Kenya, Marshallöarna, Kina och Indonesien har redovisat sina nationella bidrag till de globala utsläppsminskningarna och har gjort mer än vad som skulle betraktas som deras ansvar, enligt Oxfam.

Indien uppfyller sitt ansvar, dock inte Brasilien, medan EU och USA bidrar med en femtedel och Japan endast bidrar med en tiondel av de utsläppsminskningar som krävs, enligt Oxfam. Ryssland har hittills inte redovisat sitt nationella bidrag till utsläppsminskningarna.

Text: Thalif Deen (IPS)