Go to main navigation
Flyktingar anländer till flyktinglägret Za´atari, i Jordanien.

Flyktingar anländer till flyktinglägret Za´atari, i Jordanien, där närmare 80 000 flyktingar från framför allt Syrien lever. Sverige tar nu ut ett förskott från nästa års biståndsbudget för att ge dem mer hjälp.

Foto: B. Sokol / UNHCR

Biståndet får två miljarder kronor extra i december

Regeringen tillför två miljarder kronor ur kommande års biståndsbudgetar till i år. Detta efter en överenskommelse med Vänsterpartiet. “Pengarna betalas ut redan nu i december”, säger Vänsterpartiets biståndspolitiska talesperson, Hans Linde.

Hans Linde förklarar för OmVärlden att det handlar om en “extra satsning på biståndet i år”. Pengarna ska, enligt honom gå till bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR för stöd till syriska flyktingar, men det handlar också om ett generellt tillskott till biståndet.

I ett pressmeddelande från biståndsminister Isabella Lövin står det att pengarna är ett förskott från kommande år. De handlar utöver stödet till UNHCR även om att bistå andra FN-organ som katastroffonden CERF, hjälporganisationen för palestinska flyktingar, UNWRA, och utvecklingsorganet UNDP.

Ber om ökat anslag

Enligt överenskommelsen kommer regeringen föreslå för riksdagen att också öka kommande års biståndsanslag med de två miljarder kronor, som man nu plockar ut i förväg.

Samtal om nåsta års biståndsbudget pågår fortfarande. Enligt Hans Linde är Vänsterpartiet i allra högsta delaktiga.

– Vi vill självklart påverka så långt det går. Det har vi lyckats med nu. Under samtalen om nästa års budget kommer vi fortsätta föra fram att vi tycker att anslaget till biståndet ska vara så högt som möjligt, säger Hans Linde.

Sverige tar ansvar

Biståndsminister Isabella Lövin välkomnar i pressmeddelandet överenskommelsen.

– Den är mycket positiv för svenskt bistånd och visar att Sverige tar ansvar och visar vägen i dessa tider av svåra globala utmaningar, säger hon.

Det står sedan tidigare klart att kostnader för flyktingmottagning i Sverige kan belasta nästa års biståndsbudget med upp till 30 procent.

Text: Erik Halkjaer