Go to main navigation
Utsikt över turistorten Alanya i Turkiet

Utsikt över turistorten Alanya i Turkiet

Foto: Wiki commons

nyhet

Dåliga villkor på "svenskhotellen" i Turkiet trots certifiering

Låga löner, obetald övertid och få möjligheter att organisera sig fackligt. Så ser situationen ut för de anställda på charterhotell i Turkiet som är anknutna till hållbarhetsmärkningen Travelife. Det visar en rapport som Schyst resande har gjort.

Travelife är ett webbaserat system som utvecklades med stöd av EU för att främja hållbarhet i resesektorn år 2007. Systemet delar ut certifieringar till reseföretag som lever upp till deras krav om hållbarhet och socialt ansvar. Apollo, Ving och Fritidsresor, som är de tre största reseföretagen i Sverige, är alla knutna till systemet. Men nu får märkningen kritik för att inte åstadkomma tillräckliga förbättringar för de anställda.

Dålig lön och övertid

Schyst resande bygger sin rapport på jämförelser mellan Travelife-certifierade hotell och icke-certifierade hotell i Turkiet. I båda fallen förekom att de anställda arbetade utan någon övertidsersättning och med en lön som inte gick att leva på. Flera anställda på hotell knutna till Travelife-märkningen uppgav även att de inte får engagera sig fackligt.

– Det är tydligt att det krävs hållbara förändringar på hotell över hela världen. Det gäller både hotell som anlitas av charterarrangörer och hotell som bokas direkt av kunden, skriver Apollo, Ving och Fritidsresor i ett gemensamt utlåtande.

Ska se över märkningen

Av de hotell som har granskats i studien har samtliga anlitats av någon eller flera av researrangörerna Apollo, Ving och Fritidsresor. Det uppger Fair Trade Center som har varit med och tagit fram rapporten.

– Vi tar till oss av det resultat som framkommit och kommer både internt och tillsammans med Travelife att titta på rapporten för att se över förbättringsmöjligheter, skriver de tre reseföretagen.

I rapporten lyfter Schyst resande upp ett antal punkter som de tycker att Travelife ska lägga till som krav för sina medlemmar. Däribland att de anställda ska ha rätt att vara fackligt anknutna, att reglerna kring hälsoskydd ska förbättras och att kravet om en rimlig månadslön ska tydliggöras.

Text: Amanda Saveland