Go to main navigation
I det kommande reportaget på OmVärlden berättar lyfts Ugandas öppna flyktingmottagande, en vit fläck i utrikesjournalistiken.

I det kommande reportaget på OmVärlden Berättar rapporterar vi om Ugandas öppna flyktingmottagande, en vit fläck i utrikesjournalistiken. Trots ett tryck på 160 000 flyktingar lyckas Uganda med något som få andra mottagarländer gör – att integrera flyktingarna i samhället.

Foto: Åsa Sjöström

NYHET

"Fler aktörer berikar utrikesjournalistiken"

Tidningen Arbetet lanserar en ny sajt för utrikesjournalistik och Blank Spot Project presenterar sina tre första reportage på årets bokmässa i Göteborg. Det är bara några exempel på nya digitala satsningar på utrikesjournalistik. "Det är fantastiskt att fler visar intresse", säger Martin Schibbye som är en av initiativtagarna till Blank Spot Project.

I våras startade Blank Spot Project en crowdfunding-kampanj för att kunna finansiera sin nya satsning på utrikesjournalistik. Vem som helst kunde ge pengar eller bli månadsgivare för att stötta projektet och sammanlagt samlade de ihop 1,3 miljoner kronor. Nu ska resultatet av de insamlade medlen presenteras.

– Vi kommer lansera tre reportage på bokmässan, ett från Peru, ett från Thailand och ett från Burma. Sedan har vi ett fjärde reportage som inte kommer lanseras där, men som kommer publiceras så snart det är klart, säger Martin Schibbye.

Behöver nya medlemmar

Efter insamlingskampanjen har finansmannen Sven Hagströmer gått in och stöttat Blank Spot Project med 1 750 000 kronor fördelat över en femårsperiod. Martin Schibbye ser investeringen som en ren gåva.

– Det är fantastiskt att se personer med en vilja att investera i journalistik. Nu ger de flesta pengar till biståndsorganisationer, men jag tror att vi kommer se fler som även väljer att ge pengar till journalistik, säger Martin Schibbye.

Samtidigt är Blank Spot Project beroende av att antalet personer som väljer att bli medlemmar ökar för att de ska kunna finansiera framtida projekt.

– Vi vill kunna gå bortom nyhetsagendan och vara kvar på platser när andra journalister har åkt hem. Jag har även ambitioner som sträcker sig längre än så. En tanke är att ha en korrespondent på plats på en av världens vita mediefläckar, men det är medlemmarna som avgör vad vi kan göra i framtiden, säger Martin Schibbye.

Lyfta fram vanliga arbetare

Blank Spot Project är inte ensamma om att satsa på utrikesjournalistik. Expressen har i år startat upp sin nya sida Expressen Geo och OmVärlden har startat sajten OmVärlden berättar för fördjupande utrikesreportage med utvecklingsvinkel. Expressen Geo och OmVärlden berättar har också inlett ett samarbete.

På bokmässan kommer ytterligare en nyhetssajt lanseras. Det är tidningen Arbetet som, med stöd av biståndsorganisationen Union to Union och Sida, har dragit igång ett projekt som ska lyfta fram utrikesfrågor utifrån arbetarnas synvinkel.

– Utrikesjournalistik är inte bara storpolitik och katastrofer utan det finns en vardag också. Vi vill bidra till att fler får se även den verkligheten. Arbetet Global kommer skriva mycket om den vanliga arbetarens villkor och hur arbetslöshet påverkar fattigdom, säger Erik Larsson, projektledare för Arbetet Global.

Positiva till utvecklingen

Att det från flera håll har investerats i utrikesjournalistik det senaste året är något som Martin Schibbye ser mycket positivt på.

– Det är fantastiskt att se att fler intresserar sig och att det kommer fram fler berättelser från omvärlden. Jag tror att fler aktörer berikar utrikesjournalistiken. Det blir som fler kaféer på en gata, säger Martin Schibbye.

Även Erik Larsson tycker det är bra med fler satsningar och framhäver även att det inte alltid har varit så det har sett ut.

– Tidigare har vi snarare sett en nedrustning av utrikesjournalistiken, men nu finns det ett större intresse. Vår värld knyts samman alltmer ekonomiskt, socialt och kulturellt och vi behöver utrikesjournalistik för att förstå vad som händer runtomkring oss, säger Erik Larsson.

Text: Amanda Saveland