Go to main navigation
Ikea-hus för flyktingläger

Foto: Ikea Foundation

Flyktingar i Irak flyttar till Ikea-hus

FN:s flyktingorgan UNHCR har köpt 10 000 hus av möbeltillverkaren Ikea, som ska placeras i norra Irak i juni. Husen anländer i platta paket och monteras utan extra verktyg. Hållbarheten är tre år och varje hus kostar 1150 dollar.

– Vår första produktion kommer, som allt ser ut, att gå till Erbil, Suleimani och Dohuk. Vi har även fått en förfrågan om att producera hus till flyktingar utanför Bagdad och i Etiopien, säger Johan Karlsson, som är affärsutvecklingschef på Better Shelter.

I Irak finns i dag 2,5 miljoner flyktingar, inklusive internflyktingar. Många har tagit sin tillflykt till de kurdiska provinserna i norr. Enligt UNHCR kan vi komma att se en ytterligare ökning av antalet flyktingar under året.

Som OmVärlden rapporterade förra året har IKEA arbetat på att ta fram funktionella hus som är enkla att sätta upp och packa ihop. Varje hus är försedda med solpanel och LED-lampa.

Better Shelter är ett social företagarkoncept inom IKEAs nya stiftelse Housing for all, där överskottet går till att förbättra produktionen. Johan Karlsson säger att målet under de två kommande två åren är att få ned priset per hus till under 1000 amerikanska dollar.

Text: Ann-Catrin Emanuelsson