Go to main navigation
africa.jpg

Nyheter

Hårdare regler i EU ska förhindra handel med konfliktmineraler

Europeiska företag ska certifiera sina produkter så att konfliktmineraler inte hamnar på marknaden. Det omfattande förslaget togs av EU-parlamentet i veckan.
– Olyckligt beslut som kommer leda till att vi är ännu längre från en lag, menar Christoffer Fjellner, M, EU-parlamentariker.

Som OmVärlden rapporterat i tidigare artikel har frågan om konfliktmineraler och hur EU ska hindra den handeln länge varit en fråga som debatterats i Bryssel.

Syftet är att strypa finansieringen till olika krigsherrar i länder som Kongo, Centralafrikanska Republiken och Colombia. Ofta är inkomstkällan försäljning av tenn, tantal, volfram och guld.

Det ursprungliga förslaget från EU-kommissionen var att kräva licensiering av produkter från smältverk som hanterar dessa mineraler. Men när frågan hamnade i EU-parlamentet höjdes röster från vänstern, socialister och miljöpartierna, att licensen även bör gälla för företag som importerar och säljer produkter som innehåller de aktuella mineralerna, till exempel mobil- och datortillverkare. Totalt handlar det om 880 000 företag inom EU.

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) är mycket nöjd med att parlamentet gick på den linjen.

– Vår hållning är att man ska angripa hela kedjan och så kommer det nu att bli, säger hon till SvD.

Men Christoffer Fjellner tror att beslutet får en kontraproduktiv effekt.

– Nu blir det svårare att få en lagstiftning på plats, för detta är inte i linje med vad kommissionen ursprungligen presenterade och vad ministerrådet kan tänkas acceptera. Hela lagförslaget riskerar att falla.

Invändningarna är att en bred licensiering ökar byråkratin som påverkar företagen kan leda till att importörer väljer bort leverantörer i utvecklingsländerna.

– Vi ska bekämpa att mineraler göder konflikter, men majoriteten av exporten, även den från fattiga länder, göder inte konflikter. Den näringen är inte verktyg för krigsherrar utan för utveckling, säger Christoffer Fjellner.

Text: David Grossman