Go to main navigation
Action_aid_block_cop15.jpg

Danska Mellemfolkeligt Samvirke, MS Action Aid Danmark, drabbas hårt av nedskärningarna i det danska biståndet. De kritiserar också den danska regeringen för att inte leva upp till tidigare löften om stöd till kampen mot klimatförändringarna. Här demonstrerar medlemmar i organisationen i Köpenhamn 2009, då FN höll sitt kliamttoppmöte COP15.

Foto: Wiki commons

nyhet

Hundratals sägs upp i finska och danska biståndsorganisationer

På grund av de stora neddragningarna inom biståndet i Finland och Danmark har hundratals biståndarbetare sagts upp. I Norge däremot har de största neddragningarna stoppats.

Efter att högerregeringarna i både Finland och Danmark utannonserat kraftiga besparingar inom biståndet har stora finska biståndsorganisationer som Rädda barnen, Finska kyrkans biståndsorganisation och Finska missionsrådet sagt upp 200 anställda. Det skriver den norska tidningen Development today.

Åtstramningarna i den finska biståndsbudgeten slår också i stort ut alla finska organisationer som arbetar med volontärer utomlands. Enligt Development today raderas 120 småprojekt, som drivs av dessa volontärer, ut.

Neddragningar på 40 procent

Det var i somras som den finska regeringen förklarade att man vill skära i biståndsbudgeten med mer än en tredjedel. De 20 stora biståndsorganisationerna får en minskad budget på 40 procent. Deras protester och försök att förhindra budgetförslaget för 2016 har hittills inte gett något resultat.

I Danmark får de enskilda biståndsorganisationerna i sin tur sitt stöd från danska staten minskat med en fjärddel i nästa års budget. Framför allt drabbar det mindre organisationer, som tvingas säga upp flera anställda, bland annat Mellemfolkeligt Samvirke, MS Action Aid Danmark.

Efter att den danska regeringen meddelat att den planerar att minska det danska biståndet från 0,87 procent av bruttonationalintäkten (BNI) till 0,7 startade landets biståndsorganisationer en stor lobbykampanj. Den gav lite resultat. Nästa år planeras nu en biståndsbudget på 0,71 procent av BNI.

Norska biståndsorganisationer får mer

I Norge däremot lyckades biståndsorganisationerna genom högerregeringens stödpartier Kristelig Folkeparti och liberala Venstre stoppa de planerade neddragningarna. Istället för en biståndsbudget på 33,6 miljarder kronor 2016 har regeringen och stödpartierna kommit överens om en budget på 37,3 miljarder kronor. Vinnarna är, enligt Development today, de enskilda biståndsorganisationer och FN-organ, som i det tidigare budgetförslaget skulle fått sitt stöd minskat med två tredjedelar.

I den nya budgeten behåller man också hela stödet till den norska biståndsmyndigheten Norads informationsarbete, varför OmVärldens systertidning Bistandsaktuelt inte kommer läggas ner, som först planerats.

Text: Erik Halkjaer