Go to main navigation

nyhet

Klimatförändringar kan göra ytterligare 100 miljoner människor fattiga

I en ny rapport konstaterar Världsbanken att världen omöjligt kan att nå FN:s utvecklingsmål om inte klimatförändringarna stoppas. De kommande 15 åren kan så många som 100 miljoner fler människor än beräknat bli fattiga på grund av extremväder och stigande hav.

Världsbanken menar i rapporten Shock Waves: Managing the Impacts of Climate Change on Poverty att föutom att begränsa temperaturhöjningen världen över till två grader krävs särskilda åtgärder för att minska effekterna av klimatförändringarna redan idag. Konkreta förslag är varningssystem inför översvämningar och orkaner, vallar för att hindra översvämningar och värmeresistenta grödor.

– Klimatförändringarna slår värst mot de fattigaste och utmaningen ligger nu i att skydda tiotals miljoner människor från att falla ner i extrem fattigdom, sa Världsbankschefen Jim Yong Kim i ett uttalande vid lanseringen.

Enligt Världsbanken kommer ytterligare 100 miljoner människor leva i extrem fattigdom 2030, utöver de 900 miljoner människor som redan beräknas vara extremt fattiga om 15 år. I år säger Världsbanken att antal extremt fattiga i världen är 702 miljoner människor.

– Klimatförändringarna slår redan mot dem genom mindre skördar, översvämningarna som sveper med sig tillgångar och tillhörigheter, och andra större sjukdomshot som malaria, sa John Roome, Världsbankens klimatchef.

John Roome sa, enligt nyhetsbyrån Reuters, till reportrar att det bästa vore att angripa fattigdom och klimatförändringar samtidigt på ett integrerat vis. Rapporten säger att fattiga familjer är mer utsatta för effekterna av klimatförändringarna än rika, för att deras tillgånger ofta består av dåligt byggda hus och dålig åkermark, och att deras förluster till stor del är oförsäkrade.

Störst risk för att få alla sina tillgånger förstörda, på grund av naturkatastrofer med koppling till klimatförändringarna är hushåll med låginkomst i Afrika söder om Sahara och i Sydasien.

Text: Erik Halkjaer