Go to main navigation
Flygbild Kunduz

Flygbild över Läkare utan gränsers sjukhus i staden Kunduz innan det bombades av en amerikansk flygräd. Läkare utan gränser hade tidigare informerat den amerikanska militären om sjukhusets GPS-koordinater.

Foto: Läkare Utan Gränser

nyhet

Läkare utan gränser kräver unik utredning om sjukhusbombningen

Den amerikanska sjukhusbombningen i Kunduz uppges vara ett misstag och ska utredas av både amerikansk och afghansk militär, men nu kräver Läkare utan gränser en oberoende utredning. De vill använda sig av en kommission som aldrig tidigare använts.

I ett uttalande säger generalen John Campbell, chef för de amerikanskt ledda styrkorna i Afghanistan, att både Nato och de afghanska regeringsstyrkorna kommer att utreda den attack som den 4 oktober ödelade stora delar av Läkare Utan Gränsers sjukhus i Kunduz, i nordöstra Afghanistan. Men Läkare utan gränser litar inte på deras interna utredningar och kräver istället att Internationella kommissionen för undersökande av fakta (IHFFC) ska göra en oberoende undersökning av attacken.

– Vi kan konstatera att under de fyra dagar som har gått sedan bombningarna har vi fått fyra olika versioner av vad som har hänt, både från amerikanska försvarsmakten och från Afghanistans regeringsstyrkor. Att deras utsagor har varit så motsägelsefulla väcker misstanke, säger Pieter van Eggermont, humanitär rådgivare på svenska Läkare utan gränser.

Unik utredning av krigsbrott

Kommissionen som Läkare utan gränser vill ska undersöka attacken har funnits i tjugofyra år med syfte att utreda brott mot internationell rätt, men har hittills aldrig använts. Det gör att organisationens krav väcker stor uppmärksamhet.

– När USA genomför en systematiskt riktad bombning mot ett sjukhus känner vi att de har gått över en röd linje. Attacken måste utredas och vi tror att en oberoende utredning kan få en avgörande betydelse runtom i världen, säger Pieter van Eggermont.

Allt fler attacker på hjälparbetare

Bombningen av sjukhuset i staden Kunduz är det värsta flyganfall som Läkare utan gränser har utsatts för. Tio patienter och tolv medarbetare dödades. Att hjälparbetare utsätts för attacker och hot är något som har ökat de senaste åren.

– På ett globalt plan har Läkare utan gränser inte blivit mer utsatta för attacker, men i vissa kontexter är läget allvarligt. I exempelvis Syrien och Sydsudan har vi sett systematiska angrepp där sjukvårdspersonal har hotats, säger Pieter van Eggermont.

Trots den svåra konflikten i Afghanistan har organisationen bedömt att de kan fortsätta sin verksamhet i landet. Sjukvårdspersonalen i Kunduz dras tillfälligt tillbaka medan man gör en bedömning av säkerhetsläget. Under tiden lämnas tiotusentals människor utan tillgång till sjukvård, uppger Läkare utan gränser i ett pressmeddelande.

– Att vi drar oss tillbaka är självklart nu, men det är mycket sorgligt eftersom människorna i området är i stort behov av sjukvård. Vi har byggt upp ett förtroende i regionen och tagit emot civila och skadade från alla sidor av konflikten, men det arbetet har helt raserats i och med bombningarna, säger Pieter van Eggermont.

Idag tillkännager Läkare utan gränser att de kommer begära att IHFFC inleder en oberoende utredning.

Text: Amanda Saveland