Go to main navigation
flyktingarbudapestprotest.jpg

Syriska flyktingar hungerstrejkar på Budapest Keleti järnvägsstation, i september 2015.

Foto: Mstyslav Chernov

nyhet

Människorättsorganisationer: EU-ländernas bemötande av flyktingar är oacceptabelt

Amnesty International, Human Rights Watch och Läkare i Världen riktar skarp kritik mot EU-ländernas svar på den växande flyktingkrisen. "Det är chockerande och bedrövligt."

– Att människor drunknar eller fryser på ett fält i Balkanområdet kan aldrig betraktas som acceptabla former av gränskontroll, säger Judith Sunderland från människorättsorganisationen Human Rights Watch.

I en ny rapport beskriver människorättsorganisationen EU:s bristande respons på flyktingkrisen och att många regeringar återgår till en tidigare hållning, som att hindra människor från att nå Europa och deportera dem som har rätt att stanna.

Ungern stängde gränser

I mitten av september stängde Ungern sin gräns mot Serbien som var en av de huvudsakliga vägarna för flyktingar på väg till Europa. Ungersk polis satte in både vattenkanoner och tårgas mot flyktingarna. Sedan dess har landet även stängt sin gräns mot Kroatien, byggt ett taggtrådsstängsel och genomfört massgripanden och deporteringar av alla som försökt ta sig vidare.

Människorättsorganisationen Amnesty International har riktat skarp kritik mot de ungerska myndigheternas agerande vid gränsen mot Serbien.

– Att bemöta flyktingar, som flyr från vidriga förhållanden i väpnade konflikter, med en hotfull militärinsats är chockerande och ett bedrövligt, oansvarigt agerande mot människor som redan är svårt traumatiserade av krig och brutalitet, sa Gauri van Gulik, biträdande chef för Amnesty Internationals Europaavdelning, i ett uttalande.

Hindra flyktingar från Turkiet

Grekland har också stängt landgränsen till Turkiet för att förhindra inresa och det tvingar flyktingar att ta farliga färdvägar över havet till de grekiska öarna.

Enligt den Internationella organisationen för migration, IOM, har över 3 455 människor omkommit när de har försökt ta sig över havet till Europa i år. Förra året omkom 3 149 personer under sin färd mot Europa.

I rapporten från Human Rights Watch konstateras att förseningar och brist på struktur i asylprocessen har blivit resultatet av det stora antalet asylsökande. Det har tvingat asylsökande över hela kontinenten att stanna kvar och leva i läger under bedrövliga villkor.

Brist på mat och vatten

Forskare vid universitetet i Birmingham och organisationen Läkare i världen beskriver de mycket svåra villkoren i de provisoriska lägren i Calais där människor saknar tillräckligt med mat, vatten och tak över huvudet.

Human Rights Watch kräver att EU-ländernas regeringar säkerställer att hanteringen av krisen är i linje med ländernas juridiska ansvar och de mänskliga rättigheterna.

– I en värld där allt fler människor är på flykt och där konflikterna och människorättskränkningarna ökar är det viktigare än någonsin att EU visar ledarskap, säger Judith Sunderland från Human Rights Watch.

Barack Obama uttalar sig

Vid G20-mötet i Antalya i Turkiet den 15 november strax efter terrorattackerna i Paris betonade USA:s president Barack Obama behovet att ta itu med flyktingkrisen.

– Vi måste komma ihåg att många av dessa flyktingar själva är offer för terrorism. Att slänga igen dörren i ansiktet på dem vore ett svek mot våra värderingar. Våra länder kan välkomna flyktingar som desperat söker en säkrare plats att leva på samtidigt som vi ser till vår egen säkerhet. Vi kan och måste göra både och, sa han vid en presskonferens.

Respektera mänskliga rättigheter

Human Rights Watch uppmanar EU-länderna att genomföra åtgärder för att minska risken för att flyktingar tvingas ta farliga färdvägar och betonar att länderna måste ta itu med krisen vid EU:s gränser och EU:s asylsystem som brutit samman samt att EU måste samarbeta med andra länder för att förbättra skyddet för flyktingar och förbättra respekten för de mänskliga rättigheterna.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har över 800 000 flyktingar tagit sig sjövägen till Europa i år. Omkring 84 procent av flyktingarna kommer från Syrien, Afghanistan, Irak , Eritrea och Somalia. EU har beslutat att totalt 160 000 asylsökande som anlänt till Grekland, Ungern och Italien ska omlokaliseras till andra EU-länder. Human Rights Watch menar att åtgärderna inte räcker och kommer alldeles för sent.

Text: Tharanga Yakupitiyage/IPS