Go to main navigation
Bill Gates dricker renat vatten.

Bild från videoklippet där Bill Gates dricker vatten som tidigare varit avföring.

Foto: Bild ur videoklipp från The Gates Notes.

BARA VANLIGT VATTEN

Maskinen som låter dig dricka bajs och fyra andra smarta uppfinningar

Fler människor än någonsin har tillgång till rent vatten på jorden, men fortfarande är behovet stort av smarta lösningar för att skapa rent dricksvatten till utsatta grupper. Att göra vatten av luft, dricka bajs och rörmokare utan gränser. Här är fem smarta lösningar för framtidens vattenförsörjning.

Den här veckan arrangeras Stockholm World Water Week och i söndags var det Världsvattendagen, ett sätt att uppmärksamma behovet av rent vatten världen över. Även om utvecklingen går framåt och allt fler människor får tillgång till rent vatten (från 76 procent 1990 till 89 procent 2012, enligt Världshälsoorganisationen WHO), finns det fortfarande ett stort behov av både insatser och smarta lösningar för att tillgodose behovet av färskvatten.

Det finns en mängd nyskapande lösningar som alla kan vara en del i att hjälpa människor få tillgång till renat vatten. Här är fem projekt som fått uppmärksamhet de senaste åren.

Sol på dunk smakar inte unk

Solvatten är en belönad och uppmärksammad uppfinning av den svenska entreprenören Petra Wadström. Den består av en portabel vattenrenare på 10 liter som renar vattnet med hjälp av solljus. Den kan värma vattnet upp till 75 grader och värmen försvagar farliga mikroorganismer som oskadliggörs av UV-ljus.

Reklamtavlan som gör vatten av luft

Reklambyrån Mayo DraftFCB och ett universitet i Peru slog sina kloka huvuden ihop och byggde en reklamtavla som omvandlar fukten i luften till drickbart vatten.

Den drickbara boken

Organisationen WaterIsLife har tillsammans med Carnegie Mellon och universitetet i Virginia tagit fram en bok vars sidor fungerar som ett reningsfilter och hindrar smittor som stoppar kolera och ecoli-bakterier. Inte nog med det. Bokens sidor går dessutom att läsa och innehåller information om vattenrening och säkerhet.

Maskinen som låter dig dricka bajs

Affärsmannen och filantropen Bill Gates är tillsammans med frun Melissa Gates känd för sitt engagemang i att få fram rent vatten till människor som saknar det. Tidigare i år drack han vatten som framställts från mänsklig avföring. "Det smakade minst lika bra som vatten jag druckit från en flaska" skrev Gates i ett blogginlägg. Omniprocessor har tagits fram av företaget Janicki Bioenergy och omvandlar avföringen till dricksvatten genom en process där avföringen eldas upp, vilket skapar elektricitet och vatten. Maskinen i sig är ångdriven, och enligt Gates kan den göra avföring värdefullt, ja till och med till en handelsvara, då det kan bli råvaran för att skapa rent vatten.

Reningssystem utan gränser

Rörmokare utan gränser (Plumbers without borders) fick hjälp av studenter från universitetet i Seattle i att skapa ett vattenreningssystem. Systemet har bland annat använts på Haiti efter jordbävningen 2010 och varje system kan rena 38 000 liter vatten per dygn.

Text: Fredrik Wass

Källor: Huffington Post, Wikipedia, Dagens Nyheter, Världshälsoorganisationen WHO m.m.