Go to main navigation

Massvåldtäkter rapporteras från Darfur

Sudanesiska soldater våldtog 221 kvinnor under mindre än två dygn i en stad i Darfur i oktober förra året. Det uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch i en ny rapport. Experter varnar för att våldet i regionen återigen har eskalerat.

Enligt rapporten från HRW genomförde soldaterna massvåldtäkterna i staden Tabit i norra Darfur under loppet av 36 timmar. Staden uppges ha intagits av hundratals soldater som plundrade, misshandlade män och pojkar, och begick grova övergrepp mot ortens flickor och kvinnor. 

Rapportförfattaren Jonathan Loeb berättar för IPS att HRW genomfört hemliga telefonintervjuer med ögonvittnen och offer. Detta eftersom sudanesiska armén förhindrat alla former av besök i staden av FN-soldater, biståndsarbetare och journalister. 

-Folk tog verkliga risker när de talade med oss, säger Jonathan Loeb. 

Enligt ögonvittnen påstod de sudanesiska soldaterna att de genomförde en hämndaktion efter att en soldat hade försvunnit spårlöst från en närliggande armébas. I rapporten berättar en kvinna som kallar sig Khatera om ett systematiskt våld från soldaterna. 

"De kom in i rummet och sa: Ni har dödat vår kamrat och nu ska ni få se på ett riktigt helvete. Sen började de misshandla oss. De förde bort min man medan de slog honom. De våldtog mig och mina tre döttrar", säger hon till HRW:s rapportförfattare. 

Enligt fyra avhoppare från den sudanesiska armén hade soldaterna fått information om att en rebelledare inom kort skulle anlända till Tabit. 

-Tre av avhopparna deltog i attacken, och två av dem hade fått order om att begå våldtäkter. Attacken handlade om ett tillslag mot staden för dess påstådda stöd till rebellerna, säger Jonathan Loeb. 

Enligt en FN-panel förstördes tusentals byar av sudanesisk militär under förra året, och närmare en halv miljon människor tvingades på flykt. Dan Sullivan vid organisationen United To End Genocide, menar att situationen i Darfur har försämrats på senare tid. 

-Situationen är dålig och fortsätter att försämras. Den sorgliga sanningen är att vi inte har bevittnat ett så här omfattande våld och fler som tvingats på flykt sedan folkmordet i Darfur var som värst för nästan ett decennium sedan, säger Dan Sullivan till IPS. 

Enligt både Dan Sullivan och Jonathan Loeb beror det ökande våldet på att en ny milisgrupp kallad RSF bildats. Enligt dem består denna grupp till stora delar av tidigare medlemmar av den ökända Janjaweed-milisen, en sudanesisk grupp som anklagas för att ha dödat tiotusentals människor i Darfur. 

-De är en ombildning av Janjaweed, de beväpnade männen på hästar. Det är samma människor, men nu utgör de en ny styrka som stöds av Sudans regering, säger Dan Sullivan. 

Enligt Jonathan Loeb är det inte klarlagt huruvida den sudanesiska regeringen hade beordrat attacken mot Tabit, men enligt honom står det klart att man medverkat i ett försök att dölja händelsen. Jonathan Loeb säger att en lokal myndighetsrepresentant hotat både vittnen och offer med svåra repressalier om de talar med FN-personal eller journalister om attacken. 

I sin rapport riktar HRW en uppmaning till FN att göra mer för att skydda befolkningen i Darfur, samt att inleda en formell granskning av händelserna i Tabit. 

-Befolkningen i Tabit är extremt sårbar. De bor kvar i samma hus där våldtäkterna genomfördes och de sudanesiska soldaterna är hela tiden närvarande. Vi uppmanar FN att inrätta en permanent bas i staden, säger Jonathan Loeb. 

Dan Sullivan menar att konflikten i Darfur kommer att fortsätta fram till att en verklig politisk förändring kommer till stånd. Men enligt honom tyder det mesta på att Sudans president Omar al-Bashir - som är efterlyst av Internationella brottsmålsdomstolen, ICC, och anklagad för bland annat folkmordet i Darfur - kommer att bli kvar vid makten. 

-Han är efterlyst för folkmord, men förväntas återigen att vinna det val som ska hållas i april. Denna straffrihet är en avgörande orsak till att attackerna tillåts fortsätta, säger Dan Sullivan.
 

Text: Josh Butler (IPS)