Go to main navigation
Katanga, Kongo

Katanga, Kongo

Foto: Bas van Abel, Fairphoto

NYHET

Mobiltelefontillverkare kan slippa certifiering för konfliktmineraler

I veckan föreslog Europaparlamentets handelsutskott att europeiska smältverk och raffinaderier som handlar med konfliktmineraler ska certifieras av EU. För andra bolag, som mobiltelefontillverkare, ska certifieringen vara frivillig. "Hyckleri", menar den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Marita Ulvskog, som tycker att handeln borde regleras hårdare.

Den globala handeln med mineraler som senare hamnar i allt från mobiltelefoner, glödlampor och bilar finansierar väpnade grupper och ger bränsle till konflikter i fattiga länder som Kongo, Centralafrikanska Republiken och Colombia. Inom EU har man tittat på hur man ska motarbeta detta och igår röstade EU-parlamentets handelsutskott för en obligatorisk certifiering av de smältverk och raffinaderier i EU som handlar med tenn, tantal, volfram och guld från konfliktområden.

– Handel med råvaror från konfliktregioner är ett stort problem. Nu har vi för första gången ett verktyg inom EU för att bemöta det, säger Christoffer Fjellner, svensk ledamot för moderaterna i EU-parlamentets utskott för internationell handel.

Hycklande EU-parlament

För europeiska bolag som inte är smältverk eller raffinaderier men som ändå använder mineralerna och metallerna är certifieringen frivillig. De politiska grupperna inom EU-parlamentets vänsterkant är besvikna över det beslutet. De ville att alla bolag skulle tvingas redovisa varifrån de får sina råvaror.

Marita Ulvskog, som är suppleant i handelsutskottet, kallar det hyckleri att man inte vill reglera handeln hårdare. Hon pekar på att man nyligen gav EU-parlamentets medborgarrättspris, Sacharovpriset, till den kongolesiska läkaren Denis Mukwege, som hjälpt utsatta kvinnor som drabbats av konflikten som finansieras just genom handel med mineraler.

– Det känns som att parlamentet pratar väldigt mycket men får väldigt lite gjort i frågor där EU skulle kunna spela en viktig roll, säger Marita Ulvskog.

Extremt ineffektivt

Som OmVärlden tidigare rapporterat framför intresseorganisationer liknande kritik. På organisationen Global Witness menar man att de europeiska bolag som kommer omfattas av de obligatoriska reglerna står för en väldigt liten del av handeln med konfliktmineralerna. Enligt EU-kommissionens egna beräkningar handler det enbart om 20 företag. Global Witness anser också att frivilliga regler inte fungerar.

– Det är extremt ineffektivt. Frivilliga riktlinjer har funnits sedan 2010 och vi har sett från kommissionens egna studier att europeiska bolag inte implementerar ansvarsfull utvinning, säger Emily Norton på Global Witness.

Christofer Fjellner varnar dock för obligatoriska regler i större omfattning.

– Om vi tar fram tuffa regler som omfattar många gör du det svårare generellt för fattiga länder att exportera varor. Då väljer företag att handla med länder som redan är välmående och undviker utvecklingsländer, säger han.

Ursprungsregler kan slå mot fattiga

Magnus Ericsson, grundare till analysföretaget Raw Materials Group, tror inte att tuffare ursprungsregler och krav på certifiering i sig kommer göra livet bättre för fattiga i länder som Kongo. Snarare kan det förvärra situationen för redan utsatta människor.

– Det är inte den småskaliga gruvdriften som är problemet. Människor som jobbar där gör det för de inte har någon annan möjlighet till försörjning. Snarare finns risken att man tar bort försörjningsmöjligheten med tuffare ursprungsregler, säger Magnus Ericsson.

Frågan om hur EU ska hantera handeln med konfliktmineraler ska diskuteras vidare under våren. Hela Europaparlamentet ska rösta i frågan i maj och sedan ska de nya reglerna godkännas av EU:s medlemsländer.

Text: Andreas Liljeheden