Go to main navigation
Sju svenska Jas 39 Gripen under en tidigare övning med brasilianska, turkiska och amerikanska flygförband på flygbasen Nellis i Nevadaöknen, USA.

Sju svenska Jas 39 Gripen under en tidigare övning med brasilianska, turkiska och amerikanska flygförband på flygbasen Nellis i Nevadaöknen, USA.

Foto: Gary Emery

NYHET

”Motsägelsefullt att marknadsföra svensk krigsmateriel i Saudiarabien"

Näringsminister Mikael Damberg bjuder in Sveriges största vapentillverkare på en resa till Saudiarabien och menar att Gripenaffären med Brasilien är bra för svenska jobb. Samtidigt utlovar biståndsminister Isabella Lövin handlingsplaner för hur politik för global utveckling (PGU) även ska omfatta vapenexport.

Sverige har besök av Brasiliens president Dilma Rousseff. Idag besöker hon Saab i Linköping. Brasilien ska köpa 36 stridsflygplan av nästa generations Gripen för 39 miljarder kronor.

"Gripen-affären med Brasilien är troligen den största svenska exportaffären genom tiderna", skriver näringsminister Mikael Damberg i en debattartikel i Ny Teknik. Enligt ministern väntas affären skapa 1 000 jobb bara i Linköping. Han sticker inte under stol med att affären är av "stor betydelse för jobben i Sverige."

Vapenaffären med Brasilien bra

När OmVärlden ringde upp Mikael Damberg för en kommentar om fler jobb i Sverige var en av orsakerna till vapenaffären med Brasilien, svarade hans pressekreterare Ann Wolgers att hon inte förstod frågan. Hon menade kort och gott att Sverige valt att sälja Gripen till Brasilien, vilket är "en jättebra affär", en affär som i sin tur skapar fler arbetstillfällen i Sverige.

Enigt Anna-Lena Sörensson, riksdagsledamot och socialdemokratisk partikamrat med Mikael Damberg, ska arbetstillfällen inte ligga till grund för svensk vapenexport. Hon satt fram till i somras med i Krigsmaterielexportöversynskommittén (KEX-utredningen), vars rekommendationer OmVärlden tidigare skrivit om.

– När det gäller vår utredning höll vi den frågan ifrån oss. Ingenting i våra slutsatser eller det vi kom fram till hade det som bakgrund, säger Anna-Lena Sörensson.

Anna-Lena Sörensson påpekar att utredningen tittade på vilka krav som bör ställas vid beslut om ett land ska godkännas för svensk vapenexport eller inte. Brasilien är sedan tidigare ett godkänt land, varför några sådana beslut inte behöver fattas.

Främjarresa till Saudiarabien

Mikael Damberg själv är idag på vad regeringen beskriver som en "främjarresa" i Saudiarabien. Resan följer på den näringslivsdelegation som Mikael Dambergs statssekreterare Oscar Stenström ledde till Saudiarabien tidigare i oktober. Med på resan var bland andra Saabs vd Håkan Buskhe.

Saab är Sveriges största tillverkare av krigsmateriel. Enligt bolagets årsredovisning bestod 81 procent av produktionen av krigsmateriel förra året, och ytterligare 10 procent av säkerhetssystem. OmVärlden rapporterade nyligen om Saabs försäljning av stridsledningssystemet Erieye till Saudiarabien. Risken att systemet används vid flygbombningar i Jemen är stor.

Ingen närmare analys

På Svenska Freds tycker man att det är anmärkningsvärt att regeringen inte gjort en närmare analys över att bjuda med Saab AB på en resa till Saudiarabien.

– Det finns en politisk uppgörelse i KEX-utredningen att man ska skärpa exportkontrollen till icke-demokratier, och både de socialdemokratiska och miljöpartistiska kongresserna har beslutat om att inte exportera vapen till diktaturer. Det blir då väldigt motsägelsefullt att aktivt marknadsföra svensk krigsmateriel på en sån här resa, säger Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds.

På Svenska Freds ifrågasätter man också att Sverige understödjer försäljningen av Gripen till Brasilien med både exportkrediter och lån.

– Det går inte att se exportkrediterna frånskilda affärerna. De är ju en del av konkurrenskraften och spelar stor roll när Brasilien väljer Gripen. Om man hårdrar det som regeringen nu säger så får man inte sälja vapen på grund av näringspolitiska skäl, men däremot kan man se till så att industrin kan sälja till länder med utvecklingsbehov i riskfyllda regioner för att skapa jobb. Det blir, framför allt i ljuset av PGU väldigt märkligt, säger Linda Åkerström.

Vapenexport väcker frågor

Biståndsminister Isabella Lövin som håller i regeringens Politik för global utveckling skriver i ett e-mejl till OmVärlden att regeringens alla departement just nu gör upp handlingsplaner för hur de ska arbeta med PGU. Arbetet "ska utmynna i en skrivelse till riksdagen".

"Handlingsplanerna kommer att informera regeringens diskussioner. Frågan om export av krigsmateriel väcker självklart frågor och det är en viktig diskussion som jag, som ansvarig för koordineringen av PGU och den internationella delen av arbetet med Agenda 2030, välkomnar".

I sitt svar konstaterar biståndsministern också att "en majoritet av riksdagens partier velat få till en skärpning av exportkontrollen gentemot icke-demokratiska stater. Förslag om skärpning av nuvarande regelverk ligger nu på regeringens bord som ska analyseras för att sedan skickas ut på remissrunda".

Enligt Isabella Lövin ska näringsdepartementets nya handlingsplan för företagande och mänskliga rättigheter också leda just det departementets arbete.

Text: Erik Halkjaer