Go to main navigation
Mängder av flyktingar bor i tält vid en stenstrand på den grekiska turistön Kos. Ett skepp fungerar som tillfälligt registreringscenter, men bara för syriska flyktingar. Bara i år har cirka 160 000 flyktingar sökt sig till Grekland, bort från krig och konflikter i hemländerna.

Mängder av flyktingar bor i tält vid en stenstrand på den grekiska turistön Kos. Ett skepp fungerar som tillfälligt registreringscenter, men bara för syriska flyktingar. Bara i år har cirka 160 000 flyktingar sökt sig till Grekland, bort från krig och konflikter i hemländerna.

Foto: Stephen Ryan / IFRC (CC BY-NC-ND 2.0)

NYHET

Nu ökar turisternas hjälp till flyktingarna i Medelhavet

De senaste veckornas rapporter från de grekiska turistparadisen Kos och Lesbos har handlat mindre om sol och bad och mer om de tusentals migranter tar sig i land på öarna. Nu rapporterar charterbolagen om hur de svenska turisternas engagemang ökar. 

Bara under juli månad kom fler än 50 000 flyktingar till Grekland, vilket var mer än under hela 2014 rapporterar FN:s flyktingorgan UNHCR. Sedan dess har allt fler kommit.

Många av migranterna anländer med inget mer än kläderna på kroppen och behovet av hygienartiklar, kläder, filtar och skor är stort. Trycket på framför allt turistöarna Lesbos och Kos har varit högt. Därför har charterbolagen Apollo, Ving och Fritidsresor sedan i juli tillåtit gratis övervikt på bagaget för sina resenärer, om de velat checka in extra resväskor med förnödenheter.

1000 kg på åtta veckor

Trots att samtliga resebolag vittnar om engagerade resenärer var det inledningsvis inte många som valde att ta med extra bagage. På Apollo räknade de ungefär två extra resväskor från Sverige per vecka under juli och början på augusti. Men under förra veckan ökade antalet väskor avsevärt och nu har charterresenärerna totalt skickat över 1000 kg. På Vings flygbolag Thomas Cook Airlines Scandinavia har de inte mätt exakt hur mycket övervikt som skickats till flyktingar men de har hittills sett ett större engagemang bland danska turister än bland svenska.

– Ja, det har framför allt gått bra i Danmark. I Sverige har det varit ett tiotal extra väskor totalt, medan det i Danmark skickats med tio till trettio per flygning, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Hon menar att många, både danska och svenska, även valt att skänka på plats. Något som Kajsa Moström, informationschef på Apollo, också vittnar om.

– De rapporter vi får från personalen på plats är att de fått fantastisk respons. Många lämnar kvar sådant man inte längre har behov av eller köper saker på plats och lämnar till guiderna.

Personalen samlade in 600 kg

På Apollo samlade personalen redan i maj ihop 600 kg förnödenheter som skickades ner till Grekland. Det var så idén kläcktes att även låta resenärerna hjälpa till. Samtliga charterbolag kommer tillåta sina resenärer att ta med övervikt till flyktingar på de grekiska öarna under resterande delen av säsongen.

– Vi tittar också på vad mer vi kan göra och andra enkla sätt för människor att hjälpa till på plats, säger Kajsa Moström.

Hittills i år har cirka 160 000 flyktingar och migranter flytt krig och konflikter och färdats över havet till Grekland, enligt UNHCR.

Text: Victoria Gillberg