Go to main navigation
Snö över flyktinglägret Zaatari i Jordanien

Flyktinglägret Zaatari, i Jordanien, är hem åt fler än 80 000 syriska flyktingar. I en film inspelad med virtual reality-teknik kan fler ta del av situationen i lägret.

Foto: UNHCR / H. Etyemezian

nyhet

Ny teknik ger inblick i flyktingkrisen

FN:s organ UNHCR och Röda korset har använt sig av virtual reality för att ge insyn i livet på flykt. Genom tekniken kan människor med egna ögon uppleva situationen i flyktingläger, men i framtiden kan den också användas för att utbilda volontärer.  

I fredags kunde förbipasserande på Centralen i Stockholm genom två filmer skapade med virtual reality-teknik, själva få uppleva livet på flykt från krigets Syrien. Den ena filmen, som visar tillvaron för en tolvårig flicka i flyktinglägret Zaatari i Jordanien, är gjord av FN:s flyktingorgan UNHCR och visades för första gången i januari i år.

Zaatari är hem åt fler än 80 000 syriska flyktingar. Syftet med filmen är delvis att ge en förståelse för UNHCR:s arbete på plats, men också ett sätt att visa hur situationen ser ut för de människor som lever där. I filmen får tittaren kliva rakt in i den syriska flickans klassrum, vara med på planen där hon spelar fotboll, och iaktta när hon och hennes familj äter middag.  

– Även om filmen i sig inte är dramatisk så blir det ändå väldigt gripande att se den vardag, och den verklighet, som så många syriska flyktingar idag lever i, säger Inga-Lill Hagberg, pressekreterare på Sida, som var en av de första att få visa upp filmen från UNHCR.    

Svår inspelning

Den andra filmen, som visar läget vid gränsövergången i Serbien, spelades in av Viken Wetlesen från Svenska Röda korset i slutet av oktober i år. Hon beskriver att det var en svår inspelning att göra.

– Att spela in den här filmen är något av det tuffaste jag har gjort. Det är en oerhört utsatt situation och att stå där i kylan och se alla dessa familjer med barn, sjuka och gamla var väldigt svårt. Men när vi sedan började prata med människor där så ville de berätta sin historia och ville att världen skulle få se hur situationen ser ut, säger Viken Wetlesen.   

Virtual reality-tekniken innebär i korthet att filmerna är gjorde med hjälp av flera kameror som gör att tittaren kan uppleva bilderna i 360 grader. Det krävs särskilda glasögon, en smartphone eller en platta för att titta på filmerna.

Fler ska få se filmerna

 – Många har blivit mycket berörda och börjat gråta när de sett filmerna. Det är tuffa filmer att se och det blir väldigt starkt när du får uppleva det med egna ögon, vilket också gör att det här mediet blir väldigt effektivt om du vill väcka engagemang, säger Viken Wetlesen.

 Framöver är det meningen att fler ska få se filmerna. UNHCR:s film har redan visats upp bland annat under Almedalsveckan och på bokmässan i Göteborg, men det finns även andra tankar och planer för hur man i fortsättningen kan komma att använda Virtual Reality-tekniken.

– Allteftersom tekniken blir mer tillgänglig och billigare att producera ser vi möjligheter att använda den för att bland annat träna dem som ska ut i fält och utbilda volontärer. Jag tror att vi kommer börja se den här tekniken mer och mer inom branschen och att den kommer att användas betydligt bredare än vad den gör idag, säger Viken Wetlesen.

Text: Amanda Saveland