Go to main navigation
FAO:s huvudkontor i Rom.

FAO:s huvudkontor i Rom.

Foto: FAO/Boris Svartzman

NYHET

Nytt samarbete ska hjälpa We Effect utöva politiska påtryckningar

För första gången inleder FN:s livsmedelsorgan FAO ett globalt samarbete med en enskild organisation. Syftet är att med hjälp av svenska We Effect hjälpa fattiga bönder att förbättra sina arbetsvillkor. "FAO ser oss som en kvalitetsstark samarbetsorganisation", säger Anneli Rogeman, vd för We Effect.

Samarbetsavtalet mellan FAO och We Effect skrevs under i måndags och kommer att pågå under en femårsperiod. Målet är att stärka jordbruksorganisationer i Bolivia, Guatemala, Kenya, Malawi, Myanmar, Nicaragua, Vietnam och Zambia. En av anledningarna till att FAO har velat inleda ett samarbete med We Effect har varit att de är en civilsamhällsorganisation för småbönder, vilket till stor del även utgör FAO:s målgrupp.

– FAO bedriver egna jordbruksprogram där de ger stöd till civilsamhället, men de har ofta saknat erfarenhet för att nå bra resultat. De är för långt bort från de lokala bondeorganisationernas verklighet. Därför har de valt att samarbeta med oss, säger Anna Tibblin, regionchef för We Effect i Latinamerika.

Slå ihop resurser
Precis hur samarbetet kommer att se ut är ännu inte fastställt. För tillfället handlar det främst om att försöka slå ihop de resurser som finns och se hur de båda organisationerna kan bli mer effektiva.

– FAO och We Effect stödjer olika organisationer. Nästa steg för oss kommer bli att dessa organisationer träffas för att se hur de kan och vill samarbeta. Förhoppningsvis kan det leda till nya program som leds gemensamt av We Effect och FAO, säger Anna Tibblin.

Ökar möjligheten att påverka

I sin verksamhet arbetar We Effect mycket med att ge stöd åt påverkansarbete. Förhoppningen är att samarbetet med FAO kommer hjälpa till att sätta större press på politiska reformer i länderna där de är verksamma.

– Vi stödjer lokala bondeorganisationer i deras arbete att försöka påverka lagstiftningen. I Guatemala handlar det exempelvis om en jordbruksreform som regeringen de senaste åren har ignorerat. Med FAO som dragplåster ökar våra partnerorganisationers möjligheter att påverka, säger Anna Tibblin.

Text: Amanda Saveland