Go to main navigation

NYHETER

PO avslår We Effects anmälan av svenska tidningar

Det var under en liveinspelning av OmVärldens podd Utvecklingssamtalet i Almedalen i somras som We Effect meddelade att man PO-anmäler 25 svenska tidningar. Nu meddelar Allmänhetens Pressombudsman att anmälan inte uppfyller kriterierna för en anmälan.

We Effect ansåg att tidningarna inte var tillräckligt bra på att namnge personer i Afrika som fanns med på bild. Detta till skillnad från svenska biståndsarbetare och afrikanska makthavare som i princip alla namngetts.

Nu har PO beslutat att inte ta upp anmälningarna, eftersom en PO-anmälan måste komma från den som blivit illa behandlad av tidningen. Samtidigt skriver PO i sitt beslut att ”Tidningarna bör inte göra åtskillnad när det gäller namngivning av människor bara för att de kommer från olika länder”.

– Vi är inte överraskade av PO:s beslut, men vill att diskussionen fortsätter. Alla har rätt till ett namn och en identitet. Men på bilder från Afrika blir människor ofta bara rekvisita till en text om fattigdom. Vår målsättning är att alla får ett namn i tidningen, vare sig du bor i Nairobi eller Norrköping, säger Ola Richardsson, kommunikationschef på We Effect som  i samarbete med Retriever i tre rapporter för perioden 2011-2014 kartlagt hur svenska tidningar namnger personer i Afrika på bild.

Text: Erik Halkjaer