Go to main navigation
Aminatou Haidar

Aminatou Haidar

Foto: Erik Halkjaer

NYHET

“Sverige kan göra mycket för att hjälpa Västsahara”

Den 15 oktober möter människorättsaktivisten Aminatou Haidar, från Västsahara, svenska riksdagspolitiker för att uppmärksamma 40 år av marockansk ockupation. För sin kamp mot Marockos övergrepp på mänskliga rättigheter har hon fängslats, torterats och utvisats.

OmVärlden träffade Aminatou Haidar på den västahariska befrielserörelsen Polisarios kontor i Stockholm, där hon förklarade vilken viktig roll Sverige kan spela för Västsaharas befrielse.

– Sverige kan göra mycket för att påverka FN att genomföra en folkomröstning så att västsaharierna själva kan avgöra sin framtid, säger Aminatou Haidar.

Hon tror att det faktum att Socialdemokraterna beslutat för att verka för ett erkännande av Västsahara sänder en viktig signal. Ett svensk erkännande skulle förändra allt.

– Det skulle vara en stor politisk hjälp. Vi saknar våra politiska och medborgerliga rättigheter och behöver stöd i vår kamp. Sverige är också en röst inom EU, varför ett svenskt erkännande skulle kunna påverka övriga länder inom EU.

Fel att prospektera

Att det finns svenska intressen i de prospekteringar av olja som görs på västsahariskt territorium, menar Aminatou Haidar är fel. Hon säger att FN:s tidigare chefsjurist Hans Corell är tydlig på den frågan, att det inte bara är ett brott mot internationell rätt, utan ett rån.

Samtidigt förstår Aminatou Haidar att den svenska regeringen inte kan påverka hur svenska företag agerar. Däremot borde företag och svenska investerare följa regeringens exempel.

– Jag lyckönskar den svenska regeringen för att stå upp mot EU:s fiskeavtal med Marocko. Det går i linje med internationell rätt och sänder ett tydligt budskap. Jag vet inte hur man ska övertyga företag att inte bryta mot internationell rätt, men de borde förstå att de gör fel.

Text: Erik Halkjaer

Läs också en längre intervju med Rabab Amidane som flydde från Västsahara till Sverige.