Go to main navigation

NYHET

Sverige tillsätter humanitär samordnare

På Utrikesdepartementet i Stockholm tillträder i dagarna diplomaten Per Örneus sin nya roll som Sveriges samordnare för humanitära frågor. Han säger sig bli förtvivlad när han hör ord som givartrötthet eller att det inte finns mer pengar.

– Jämför de 20-25 miljarder som krävs med en dagsomsättning på de internationella börserna, på den internationella vapenhandeln eller med vad fredsbevarande operationer kostar. I proportion till mycket annat är det inte mycket begärt. Vad kostar insatserna på Medelhavet?

Som humanitär samordnare ska Per Örneus, som lämnar chefspositionen på UD:s avdelning för stöd till multilaterala organisationer, jobba fram konkreta förslag på hur världen kan bli bättre på att lösa humanitära kriser. I maj nästa år hålls för första gången ett internationellt toppmöte om humanitära frågor, i Istanbul, i Turkiet. Tanken är att Sverige ska komma väl förberett.

"Inte så att vi kan slå oss för bröstet"

Per Örneus förordar redan idag nya finansiella lösningar för att hitta mer resurser, men också för att få ut mer av de pengar som ges. Han talar om att lyssna mer på de civilsamhällesorganisationer som har erfarenhet av humanitärt arbete och så om samordning.

– Den flyktingkris vi ser idag är till stor del skapad av väpnade konflikter. Hur duktiga är vi inom det internationella systemet på att hantera sådana? Inte så att vi kan slå oss för bröstet, säger Per Örneus.

Text: Erik Halkjaer