Go to main navigation
Flyktingar blickar ner mot den spanska enklaven Ceuta.

Flyktingar blickar ner mot den spanska enklaven Ceuta.

Foto: Andrea Pettrachin/IPS

NYHET

Våldsamma scener när flyktingar stoppas i Marocko

Hårda metoder används en bit från gränsen till EU när afrikanska flyktingar försöker ta sig över stängslet till de spanska enklaverna Melilla och Ceuta och vidare in i Europa.

Melilla och Ceuta på det afrikanska fastlandet utgör en del av Spaniens och EU:s yttre gräns. Gränsen är omgiven av ett elva kilometer långt staket som är sex meter högt med taggtråd. Ceuta är en av de huvudsakliga vägarna för afrikanska flyktingar som vill ta sig in i Europa via Spanien. Hjälparbetare i den spanska enklaven Melilla på Marockos norra kust uppger att tusentals flyktingar lever i bergen.

Tidigare var området relativt lugnt, men år 2012 uppmanade Spanien Marocko att kontrollera flyktingströmmarna och sedan dess samarbetar länderna för att stoppa migrationen in i Europa. Flyktingar som väntar på att kunna ta sig vidare till de spanska enklaverna grips medan läger bränns ned.

Ett tältläger i Gurugu-bergen utanför Melilla brändes ned av marockansk polis förra året. Fem flyktingar dödades, medan 40 skadades och 400 tvingades ut i öknen på gränsen till Algeriet. Enligt flyktingarna fick de skadade ingen vård utan lämnades åt sitt öde.

I dag lever många gömda i bergen, i grottor eller i skogen. De vet att försök att ta sig in i Spanien är dömda att misslyckas och nästan säkert slutar med att de grips. De beskriver det som att de lever "som djur" och skäms för sin situation. När IPS träffar några av flyktingarna ber de om ursäkt för sin klädsel och för att de är smutsiga. Det första de berättar är att de är studenter som tidigare läste matematik, ekonomi eller teknik på universitet i hemländerna.

Många av dem kommer från Guinea, Elfenbenskusten, Gambia, Mali, Burkina Faso - länder tyngda av politisk oro. De tvingas leva i skogarna i månader eller år i väntan på att passera gränsstängslet och försöka ta sig vidare till Europa. En del av dem kommer att dö i sina försök att nå Spanien. Andra som lyckas ta sig vidare riskerar tvångsrepatriering om de kommer från länder som Spanien har ett avtal om återsändande med. Andra ger upp och stannar kvar i Marocko i en tillvaro utan rättigheter.

Organisationen Cear presenterade en rapport i maj som visar att flyktingar som kommer från konfliktdrabbade länder som Mali, Kongo-Kinshasa eller Somalia avskräcks från att söka asyl i Spanien när de inser att de sannolikt kommer att bli kvar på flyktinganläggningar i Ceuta eller Melilla under lång tid. Cear uppger att den genomsnittliga behandlingstiden för en asylansökan är ett och ett halvt år för flyktingar från Afrika söder om Sahara, medan den är två månader för syriska flyktingar.

Cear och flera andra organisationer är starkt kritiska till den nya säkerhetslagen i Spanien som infördes i år och som i strid med internationella lagar tillåter myndigheterna att avvisa migranter som grips när de illegalt tar sig in i de spanska enklaverna i Nordafrika.

Text: Andrea Pettrachin (IPS)