Go to main navigation

Nyhet

Västerås stift minoritetsägare i kontroversiellt skogsprojekt i Uganda

Västerås stift äger en procent av det norska skogsbolaget Green Resources som nu anklagas för övergrepp på lokalbefolkningen i ett skogsprojekt i norra Uganda. Stiftet ska begära en förklaring av ledningen.

Det var förra året som Green Resources gick samman med den Sverige-baserade investeringsfonden Global Solidarity Forest Fund (GSFF), där Västerås stift ägde något mer än fem procent. I och med fusionen blev fondens skogsprojekt i Moçambique en del av Green Resources och Västerås stift blev minoritetsägare med en procent.

Efter TV4 Kalla faktas avslöjande om att lokalbefolkningen i Green resources skogsprojekt i Kachung, i norra Uganda, tvångsförflyttats, misshandlats och fängslats reagerar Västerås stifts jägmästare Erik Ling med bestörtning.

– Jag tänker ställa frågor till ledningen om de här sakerna som beskrivs, säger han till TV4. 

Erik Ling menar att ultimatum och krav kanske inte är rätt sätt att nå fram till ledningen för Green Resources.

– De viktiga är väl att ledningen tar tag i de här frågorna, säger Erik Ling.

Green Resources ifrågasätter Kalla fakta

Västerås stifts pressekreterare Pelle Söderbäck hänvisar även till Green Resources uttalande på bolagets hemsida. Där ifrågasätter bolaget Kalla faktas uppgifter att människor ska ha blivit bortförda och misshandlade av reguljär polis och militär, utan att det istället ska ha handlat om Ugandas miljöpolis. Och om någon blivit slagen ska det hanteras i enlighet med lagen, menar bolaget.

Green Resources erkänner att man tillsammans med svenska Energimyndigheten, som köper utsläppsrättigheter från projektet, misslyckats med att förbättra situationen för jordbrukare som lever runt i kring skogsplanteringsprojektet i Kachung. Huruvida lokalbor ska få ersättning för förlorad mark kan bara Ugandas regering avgöra, eftersom det handlar om statlig mark, skriver man också.

Västerås stifts engagemang i investeringsfonden GSFF fick 2012 skarp kritik efter ett reportage i tidningen Filter där bland annat lokalbefolkningen i ett skogsplanteringsprojekt i Niassa, i Moçambique, anklagade GSFF för landgrabbing, att inte leva upp till löften om delat ägarskap och att anställa på korttidskontrakt med låga löner.

Investeringsfonden GSFF skapades 2005 av Västerås stift och Opplysningsvesenets fond, en statlig fond som förvaltar Norska kyrkans tillgångar. Syftet var att investera i skogsplantering och bidra till en miljömässigt god ekonomisk utveckling i Moçambique. Majoritetsägare var den holländska pensionsfonden Stitching Pensioenfonds ABP.

Text: Erik Halkjaer