Go to main navigation

LISTAN

10 länder där korruptionen ökat mest

Organisationen Transparency International släpper varje år en rapport där de rankar korruptionsnivåerna i världens länder. OmVärlden har tittat närmare på årets index och listar de 10 länder där korruptionen ökat mest sedan föregående år.

Varje år publicerar Transparency International rapporten Corruption Perception Index (CPI). Länder rankas efter hur pass korrupt den offentliga sektorn uppfattas. 0 poäng innebär att landet är mycket korrupt och maxpoängen, 100, innebär att landet anses vara i princip fritt från korruption. CPI är det mest använda verktyget för att jämföra korruption i världen.

I listan som följer är poängtappet en jämförelse mellan 2014 och 2015. Rankingen avser totalt 168 länder. 


 1. Brasilien: Skandalen kring Petrobras 

Brasilien tappar 5 poäng (från 43 till 38 poäng) och rankas på plats 76.

Det är framför allt korruptionsskandalen i det nationella oljebolaget Petrobras som är orsaken till att Brasilien tappar poäng i årets index. Mer än 50 politiker och 18 bolag har dragits in i skandalen som handlar om mer än 3 miljarder dollar. Åklagare har nu även börjat undersöka OS-byggen för misstankar om korruption.


 2. Lesotho:  Försvunna pensioner

Lesotho tappar 5 poäng (från 49 till 44 poäng) och rankas på plats 61. 

Till skillnad från Brasilien var det flera fall av korruption som ledde till att också Lesotho tappade fem poäng i år. Bland annat har omkring 5,7 miljoner dollar förskingrats från pensionskonton. I ett annat fall betalades drygt 1,8 miljoner dollar ut i pension till personer som inte hade rätt att få pengar. Parlamentarikernas rätt till räntefria lån har också urholkat förtroendet för myndigheter i Lesotho. 


 3. Angola: Statligt oljebolag gynnar eliten

Angola tappar 4 poäng (från 19 till 15 poäng) och rankas på plats 163.

En av anledningarna till Angolas fall är det statliga oljebolaget. I en genomgång av oljeintäkter och utgifter för 2007-2010 fann IMF att det saknades 32 miljarder dollar.

2015 häktades Rafael Marques de Morais, en angolansk journalist och författare, efter att ha gett ut boken ”Blodsdiamanter – korruption och tortyr i Angola”. Tack vare en internationell kampanj frikändes han. Presidentens dotter, Isabella dos Santos, räknas till Afrikas rikaste kvinna med en förmögenhet på 3,4 miljarder dollar. 


 4. Guatemala: Mutor för att slippa undan tull

Guatemala tappar 4 poäng (från 32 till 28 poäng) och rankas på plats 123. 

Att Guatemala tappar poäng i år beror i stort sett helt på en korruptionsskandal som tvingade den förra presidenten Otto Pérez Molina att avgå i september 2015. Enligt åklagaren hade han och 40 andra tagit emot mutor från företag för att de ska slippa betala tull på varor. Summan de anklagas för att ha tagit emot är liten i sammanhanget – 3,8 miljoner dollar. Transparency International anser att Guatemala har tagit ett stort steg i kampen mot korruption genom att inleda en förundersökning mot en sittande president.


5. Turkiet: Mutbrottsutredning ett kuppförsök?

Turkiet tappar 3 poäng (från 45 till 42 poäng) och rankas på plats 66.

Turkiets fall anses bero på framför allt ett mer än två år gammalt rättsfall. Efter en räd mot en rad personer kopplade till president Erdogans parti, inklusive hans son, fann polis kontanter till ett värde av 17,5 miljoner dollar. I polisens utredning nämns mutor, pengatvätt och telefonavlyssningar. Men president Erdogan attackerade utredningen och kallade det hela ett kuppförsök. Sen dess har tusentals poliser, åklagare och domare avskedats. Det har också lett till att presidenten ökat kontrollen över media och rättsstaten.


 6. Ungern: Kryddade EU-notor

Ungern tappar 3 poäng (från 54 till 51 poäng) och rankas på plats 50.

Bland de europeiska länder som föll mest återfinns Ungern och Makedonien. Ungerns högerpopulistiska regering har anklagats för att ha utnyttjat EU-stöd på oregelbundna sätt. En studie av Transparency International fann att företag i genomsnitt la till en fjärdedel av kostnaden på projekt som betalas av EU. En annan orsak till att Ungern faller på listan är att regeringen gjort det svårare att få insikt i hur de använder medel och tar beslut. 


7. Marocko: Polis häktad efter att ha anmält kollegor

Marocko tappar 3 poäng (från 39 till 36 poäng) och rankas på plats 88.

Det styrande Rättvise- och utvecklingspartiet har inte lyckats ta fram förslag på hur korruptionen ska stävjas. Regeringen kom till makten genom löften om att minska korruptionen. Men befolkningen upplever att den ökar vilket lett till att misstroendet spridit sig. I ett fall 2015, där en polisman avslöjade korruption inom den egna poliskåren häktades han senare själv anklagad för fylleri och att ha attackerat en officer. 


8. Chile: Politisk skandal hotar regeringen

Chile tappar 3 poäng (från 73 till 70 poäng) och rankas på plats 23.

Chile passerades i år av Uruguay som det minst korrupta landet i Latinamerika. 2015 innehöll en politisk skandal där flera företag och ett tiotal politiker samt släkt till president Michelle Bachelet var inblandade. I bakgrunden handlar det om korruption i samband med politiska val. Miljontals dollar ska ha utan förklaring betalats ut till privatpersoner. Även Chiles fotbollsförbund utreds för mutbrott.


9. Gabon: Mutor och militäruniformer

Gabon tappar 3 poäng (från 37 till 34 poäng) och rankas på plats 99.

En av orsakerna till att Gabon tappar poäng är en polisutredning i Frankrike som berör mutbrott vid en försäljning av militäruniformer till försvarsmakten i Gabon. Utredningen ledde till att presidentens närmaste medarbetare häktades under ett besök i Paris


10. Makedonien: EU-kandidaturen hotas

Makedonien tappar 3 poäng (från 45 till 42 poäng) och rankas på plats 66.

Makedonien hade en stigande trend fram till i år då landet föll tre nivåer. Fallet beror framför allt på en politisk skandal som handlar om misstankar om mutbrott, olaglig avlyssning, manipulerade val samt även ett fall av att ha försökt dölja ett mord. Till följd av skandalen har premiärministern tvingats avgå. Det är första gången ett EU-kandidatlands ledare tvingas lämna sin post under kandidaturen. Premiärministerns avgång var ett krav från EU för att landet skulle kunna fortsätta sin EU-kandidatsprocess.


 

Text: Petter Bolme

Bilder: Wikimedia Commons