Go to main navigation
Andy Hall

Andy Hall möter media efter att ha blivit åtalad av en domstol i Bangkok.

Foto: privat

nyhet

Andy Hall döms till villkorligt fängelsestraff för förtal

Thailändsk domstol dömer den brittiske människorättsförsvararen Andy Hall till förtal av juicetillverkaren Natural Fruit Company. Nu befarar många att domen kan bli ett prejudikat som öppnar upp för fler företag att tysta kritiker genom rättsliga processer. 

Den uppmärksammade rättegången Andy Hall vs Natural Fruit Company har fått sin upplösning: han döms till fyra års fängelse för förtal av företaget, efter att han uppmärksammat migrantarbetares arbetsförhållanden.

Det var i januari 2013 som den finländska organisationen Finnwatch, granskare av finländska företags kopplingar till missförhållande i andra länder, publicerade rapporten Cheap has a high price. I rapporten beskrivs bland annat de usla arbetsförhållandena för arbetare hos juicetillverkaren Natural Fruits. Rapporten bygger på information framtagen av Andy Hall - en brittisk människorättsförsvarare som arbetat i Thailand, med migrantarbetares rättigheter, i mer än ett decennium.

Domen inskränker yttrandefriheten

Förutom fyra års fängelse dömdes Andy Hall att betala 150 000 baht (cirka 37 000 sek) i böter. På Twitter tillkännager Andy Hall att han slipper undan tre av fängelseåren då domstolen anser att hans arbete som människorättsaktivist varit "gagnelig för det thailändska samhället".

 

Processen har pågått sedan 2013, när Natural Fruit Company drog Andy Hall inför rätta. Företaget anklagade Hall för förtal och datorbrott.

– Jag visste att jag gjorde det rätta. Det här är ett försök att inskränka yttrandefriheten, säger Andy Hall till OmVärlden. Jag förväntade mig att bli frikänd och respekterar domstolens beslut, men jag tänker använda min rätt att överklaga.

Finnwatch tar fullt ansvar för rapporten

Finnwatch kallar domen ”a shock ruling” och har i ett pressmeddelande tagit på sig det fulla ansvaret för rapporten. De skriver att ”Andy Hall har gjorts till syndabock” och att ”detta är en sorglig dag för yttrandefriheten i Thailand. Vi fruktar att andra röster som talar ut om migrantarbetare rättigheter kommer tystas.”.

I rapporten ”Cheap Has a High Price” kan man läsa att ”enligt arbetarna var det vanligt att utmattade arbetare grät, somnade eller svimmade mitt i arbetet”. Rapporten visade att Natural Fruits misskött sig, bland annat genom användandet av minderårig arbetskraft, konfiskering av arbetarnas pass och obetald övertid.

– Jag är glad över att mitt fall är så uppmärksammat, det drar omvärldens blickar till Thailand och företagen som missköter sig. Rättsprocessen har inneburit massiv negativ publicitet för Natural Fruit Company men de har själva valt att fortsätta till slutet. Det viktigaste är att arbetarna fått en chans att tala ut, säger Hall.

Natural Fruit Companys motiv

Många anser att företagets agerande är ett sätt att tysta personer som skulle vilja granska företag som kringgår reglerna.

Andy Hall uttrycker sig tvärsäkert om företagets motiv:
– Det här är inget annat än rättsliga trakasserier som används som vapen mot yttrandefriheten.

Förutom den nuvarande processen kan Hall krävas på 400 miljoner baht från Natural Fruit Company, som ”ersättning för skador”. Denna process är tillsvidare fryst tills överklagandet för dagens dom är slutförd.

Andy Hall reser till Finland på torsdag för att tala med finska företag och media.

 

Markus Engstrand