Go to main navigation
Donald Trump.

USA:s nya president Donald Trump.

Foto: Gage Skidmore/Flickr

nyhet

Så reagerar världen på Trump

Med humor och hån uttrycker sig afrikaner på Twitter om Trumps presidentvinst − och i Venezuela jämförs han med Chavez.

Sedan den 8 november står det klart att Donald Trump blir Amerikas 45:e president. Han vann över demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton. Vinsten har upprört och chockat människor runt om i världen, däribland afrikaner som reagerat med både humor och chock. Tidningen Global Voice har gått igenom twitterflöden och fann Bwesigye, från African Leadership Centre Fellow på universtitet i Kapstaden, Sydafrika.


Bwesigye är en juridiskstuderadande som frågar sig om USA var ett land i Afrika, hur skulle vita experter och intellektuella beskriva det som händer nu? Och uppmanar till att använda adjektiv. Feministen Dikeledi Mokoena nappade på uppmaningen:


”Han skulle kallas en inkompetent korrupt isolationistisk diktator”, skriver hon.

Den ugandiska digitala strategen Rosebell Kagumire riktade in sig på amerikanska volontärer som reser runt i Afrika och att de kanske skulle lägga nr sin insatser på kontintenten:  ”Det är tydligt att Amerika behöver er mer”, skrev hon.


Eyo skrev att Trumps seger och Storbrittaniens Brexit innebär nya möjligheter för Nigeria.


"Trump är inte Nigerias tragedi. Tragedin är att USA och Storbritannien under året 2016 gett oss möjligheter… och Nigeria sover". Medan Nwachukwu Egbunike, författare på Global Voices riktade in sig på att kritisera mainstream-media för att ha löpt fullständigt amok.


Andra Tweets har med humor tagit upp Trumps politik som lovat att utvisa illegala invandrare och menar att människor snarar självmant kommer att utvandra från USA.


På andra platser i världen har man också skojsat till det. I Venezuela jämförs Donald Trump och den avlidna presidenten Hugo Chavez med varandra, där inflammerade tal och flamboyanta personligheter är attribut som båda, enligt twittrarna, innehar.


På den latinska komedikanalen Flama har den venezuelanska komikern utvecklat sin jämförelse från 2015, i en video som ligger på nätet.Komikern säger att när det gäller sådana ledare, oavsett om de kommer från vänster, höger eller mitten, så ändrar det inte den skrämmande verkligheten att dessa män gör världen till en sämre plats.

Nätdiskussionerna kring Chavez och Trumps politiska likheter och skillnader har engagerat allt från Twittrare till bloggare, och den venezuelanska utrikesministern Delcy Rodriguez har också uttalat sig:


"Att jämföra kandidaten Trump med kommendant Chavez är ett uttryck för rasistisk arrogans och irrationalitet från ett parti som inte tillmötesgår sina väljare", skriver hon.

Redaktionen