Go to main navigation
burma.rohingya.jpg

Många rohingyafolket flyr från våldet. Nu riskerar tusentals att svälta ihjäl i Burma. 

Foto: Evangelos Petratos

nyheter

Etnisk rensning i Burma

Hundratals människor har dödats och tiotusentals flytt för sina liv i den senaste våldsvågen mot Burmas förföljda muslimska minoritet. I brist på humanitär hjälp riskerar nu många fler att dö.

Rohingyafolket har beskrivits som en av världens mest förföljda folkgrupper, och tidigare våldskampanjer mot den statslösa muslimska minoriteten i Burma har av bland andra Human Rights Watch beskrivits som etnisk rensning. Den senaste våldsvågen inleddes den 9 oktober då burmesisk polis ska ha attackerats av militanta islamister, varpå nio poliser dödades. Polisen och militären svarade då med anti-terroroperationer i muslimska samhällen i norra Rakhinestaten i västra Burma.

Tiotusentals har flytt

Sedan dess har hundratals dödats eller tillfångatagits och över 1200 hus har förstörts. Åtminstone 30 000 människor ska ha flytt för sina liv. Militäroperationerna i Rakhinestaten har även skurit av tillgången på humanitär hjälp i form av mat och mediciner för omkring 160 000 människor – internflyktingar som fördrivits från sina hem under tidigare års våldsamheter.

– Våldet har ökat väsentligt. Det finns tydliga bevis på att detta utgör folkmord, säger Jan Wihlborg, vice-ordförande för Swedish Rohingya Association.

FN:s flyktingorgan UNHCR vädjar i ett uttalande till Burmas regering ”för humanitärt tillträde för att kunna uppskatta och möta de behov hos tusentals människor som ska ha fördrivits från sina hem under den pågående operationen. De drabbade tros vara i akut behov av mat, skydd och vård.”

Matthew Smith, chef för organisationen Fortify Rights som länge dokumenterat övergreppen mot Rohingyafolket i Burma, säger till OmVärlden att den burmesiska regeringen och militären är direkt ansvariga för att den humanitära hjälpen inte längre når fram.

– Vi är rädda att många människor kommer att dö. Vad vi vet finns det omkring 3000 barn i området med allvarlig och akut undernäring. Om de inte får hjälp snart uppskattar vi att uppemot hälften av dem kan dö, säger Matthew Smith.

Liksom hjälporganisationer tillåts inte heller oberoende journalister att besöka de påverkade områdena där den burmesiska armén utför så kallade ”clearance operations”. Den burmesiska regeringen hävdar att de människor som dödats har varit jihadister. Man har även slagit ifrån sig anklagelser och vittnesmål om hur soldater våldtagit kvinnor under militärens operationer i området.

Omfattande förstörelse av byggnader i rohingyabyar

Genom att studera satellitbilder har Human Rights Watch kunnat dokumentera totalt 1250 byggnader som bränts ner eller på annat vis förstörts i fem olika byar, befolkade av rohingyamuslimer. Human Rights Watch uppmanar den burmesiska regeringen att med hjälp av FN genomföra en oberoende undersökning för att ta reda på vad som skett.

Tiotusentals rohingya har drivits på flykt under de senaste veckornas våldsamheter. Tidigare flyktvågor har resulterat i massdöd när rohingyamuslimer har försökt fly till havs med båtar som inte är sjödugliga och hänsynslösa människosmugglare.

En del försöker fly till Bangladesh, men inte heller där är rohingya välkomna. Flyktingar som ertappas av bangladeshiska kustbevakningen skickas tillbaka. OmVärlden har tidigare rapporterat om flyktingströmmen från Burma till Bangladesh och hur ansträngd UNHCR:s budget i Bangladesh redan är.

 

Axel Kronholm