Go to main navigation
Bild på Antonio Guterres.

FN:s säkerhetsråd föreslog igår, 5 oktober, António Guterres till ny generalsekreterare och Ban Ki-moons efterträdare.

Foto: Flickr/UN Geneva

nyhet

António Guterres – en humanist som vill förebygga konflikter

Många hade hoppats på en kvinna – men nu har FN:s säkerhetsråd föreslagit António Guterres till ny generalsekreterare. Valet möttes med överlag positiva reaktioner.
– Nu får FN en humanist till ledare, säger Yasmine Sherif, jurist och FN-veteran, som nu leder organisationen The Global Center for Justice & Humanity.

FN:s säkerhetsråd föreslog under onsdagen, efter sex slutna omröstningar, att den forne portugisiske premiärministern, António Guterres, ska efterträda Ban Ki-moon som generalsekreterare. Guterres var FN:s flyktingkommissarie under åren 2005-2015.

Fram till idag har FN:s generalsekreterare, kanske världens mest prestigefyllda diplomatjobb och av många ansetts som en av världens svåraste jobb, utsetts av generalförsamlingen efter rekommendation av FN:s säkerhetsråd.

Denna gång gick dock FN ut med en mer öppen process där kandidater till posten fick presentera sig inför generalförsamlingen. 13 kandidater har där framfört sina visioner och redogjort för sina meritlistor, men i slutändan föll ändå avgörandet på säkerhetsrådet. I ett antal slutna omröstningar under onsdagen kunde medlemmarna vikta sina röster enligt särskild ordning. Guterres fick 13 uppmuntrande röster, och under torsdagen kommer den formella omröstningen att ske.

Att beslutet kom så fort har överraskat en del bedömare som väntade sig att processen skulle fortgå en bit in i oktober. Den oberoende webbtidningen The Conversation skriver att Guterres backades av 13 FN ambassadörer, varav två förblev neutral, och antyder att Ryssland troligen givit med sig, och att de kvinnliga kandidaterna tidigt föll ut ur leken.

Tidningen skriver också att trots den öppna processen, så har nu ändå valet skett bakom slutna dörrar och att resultatet förvånar även de mest erfarna. Utåt har det dock mest varit positiva reaktioner.

Ingenjören som blev premiärminister

USA:s FN-ambassadör, Samantha Powers, sa att processen varit ovanligt okontroversiell, och att det i slutändan bara fanns en kandidat vars erfarenhet, vision och mångsidighet i en mängd frågor övertygade. Rysslands FN-ambassadör, Vitaly Churkin, sa under gårdagen att den 67-årige diplomaten var en ”klar favorit”. 

På twitter skrev Sveriges utrikesminister, Margot Wallström, att världen behöver en modig generalsekreterare för FN, som kan arbeta för fred, säkerhet, jämställdhet och en hållbar utveckling. Matthew Rycroft, Storbritanniens FN-ambassadör, sa att António Guterres kommer ta FN till nästa nivå vad gäller ledarskap och blir en ”moralisk auktoritet när världen är delad i många frågor”.

Antionio Guterres är ingenjören som blev socialistisk premiärminister i Portugal mellan 1995 och 2002. Han gick in i politiken 1976, då den så kallade Nejlikerevolutionen gjorde slut på fem decennier av diktatur i landet. Människor satte då nejlikor i gevärspipor och på radion spelades den förbjudna sången, ”Grândola, Vila Morena ”. Idag är han 67 år och när utnämningen var klart twittrade han ”Tack, tack, jag är hedrad och glad”.

Guterres har i de tidigare utfrågningarna sagt att den absolut viktigaste uppgiften för FN är att förebygga framtida konflikter, inte som nu, ägna mest tid åt att hantera redan uppkomna kriser.

Kritik mot ledarskap i flyktingfrågan

Men kritik har också riktats mot Guterres, under hans tid som FN:s flyktingkommissionär, för att organisationen inte förmått hantera världens pågående humanitära kris med migranter och flyktingar. Kritiker ansåg att UNHCR borde ha ansträngt sig mer för att Europa skulle ha öppnat sina dörrar, som man gjorde under Ungernkrisen 1956 och kring de Vietnamesiska båtflyktingarna på 70- och 80-talet. FN:s interna revision förde också fram kritik mot att organisationen varit för fokuserad på akut katastrofhjälp. Men organisationen har försvarats av andra, och UNHCR har sagt att man i flera år försökt pressa länder att ta emot fler flyktingar.

Yasmine Sherif, jurist och FN-veteran, framhåller i en artikel i The Huffington Post vikten av att en humanist leder FN, vars värderingar baseras på de mänskliga rättigheterna – vilket bör återspeglas i organisationen. 

Nobelpristagaren José Ramos-Horta, som fick Nobels fredspris 1993, har tidigare sagt att Guterres är: ”En djupt andlig person, en humanist”. Per Örnéus, ambassadör för humanitära frågor på utrikesdepartementet, säger att genom valet av Guterres har FN valt en kompetent och viljestark generalsekreterare, som är erfaren, drivande och förändringsinriktad.

– Det här är positivt för FN. Guterres är mer av general än ”sekreterare”. Det blir spännande att se om han förmår att förnya FN och revitalisera, stärka och öka organisationens handlingsförmåga och legitimitet. Som jag ser det är chanserna goda att han kan lyckas med det.

Är Sverige besvikna över att det inte blev en kvinna?
– Naturligtvis hade det varit bra, önskvärt och på tiden att se en kvinna på denna viktiga post. Goda kandidater har inte saknats, säger han.

Under året har det tidigare spekulerats om FN skulle våga välja en kvinna. Ingen kvinna har hittills lett FN, och på många av de högsta positionerna inom organisation sitter också män. Många kvinnor som arbetat inom FN har påpekat att det finns en utbredd patriarkal kultur, och att det är svårare för kvinnor att ta sig fram.

Sverige, som driver en feministisk utrikespolitik, har också framhållit vikten av att kvinnor måste få delta i fredsförhandlingar, vilket inte varit brukligt i många av de förhandlingar som FN lett. Posten som generalsekreterare hartidigare roterat mellan olika regioner, och denna gång förväntades turen gå till Östeuropa. Sju kvinnor har kandiderat till posten.

Tidigare under veckan överraskade Bulgarien också med att lägga sitt stöd bakom en ny kandidat, Kristalina Georgieva, men nu blev det alltså återigen en man som ska leda FN de kommande fem eller tio åren.


 

Ylva Bergman