Go to main navigation
MSF162794-webb.jpg

Vårdcentralen i Pibor plundrat. Elektriska och medicinska utrustningar hade förstörts. Livräddande mediciner låg utspridda på marken.

Foto: Loic Jaeger/MSF

nyhet

Brutalitet mot hjälparbetare oroar

I Sydsudans inbördeskrig blir mord och våld mot hjälparbetare allt vanligare. Plundringar av kliniker slår ut tillgången på vård och mediciner. 

– Brutaliteten är väldigt oroande, våldet är på en nivå vi inte tidigare sett i Sydsudan, säger Jens Pedersen, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.

Vårdcentralen i Pibor hade varit igång i över 10 år. En av de vanligaste åkommorna i Sydsudan är malaria, och Läkare utan gränser behandlade i fjol 300 000 människor för sjukdomen runtom i landet. Flera patienter behandlades även för malaria i deras vårdcentral i Pibor när kulorna började vina den 23 februari i år. Teamet sökte skydd i en FN-bas i staden och när striderna lugnat ner sig några dagar senare var kliniken helt plundrad.

Byggnaden de återvände till var i kaos. Skåp hade välts, journaler låg utspridda på golvet tillsammans med livräddande mediciner. Det var 13:e gången sedan landet bildades, 2011, som Läkare utan gränser fått sina kliniker plundrade eller förstörda.

– På många håll är vi de enda som tillhandahåller vård, så varje gång ett sjukhus eller en vårdcentral förstörs så får det enorma konsekvenser. All behandling upphör, mödravård, malariabehandling, akut kirurgi för konfliktens offer. Ofta tar det också länge innan vi kan återuppta verksamheten, säger Jens Pedersen, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.

Mary håller i sin sjuka son David och väntar på sin tur vid vårdcentralen i Pibor.              Foto: Jacob Kuehn/MSF

Striderna har expanderat

Att hjälporganisationers lokaler plundras är relativt vanligt, men det blir också vanligare med mord och våldtäkter på hjälparbetare.

Den 17 februari gick regeringssoldater och andra beväpnade män till attack mot ett av FN:s skyddsläger för civila i Malakal. Omkring 20 människor dödades däribland två medarbetare från Läkare utan gränser. De flesta av lägrets 43 000 invånare tvingades fly.

– Nu förlorade vi två kollegor i Malakal. Förra året, i Unity State, förlorade vi fem. Det blir omöjligt för oss att jobba i de här områdena om vi inte kan försäkras i alla fall något mått av säkerhet och respekt för vår roll som hjälparbetare, säger Jens Pedersen.

I augusti i fjol gick president Salva Kiir och oppositionen, ledd av tidigare vice-presidenten Riek Machar, med på ett fredsavtal som gick ut på att få stopp på våldsamheterna och leda fram till en övergångsregering. I stället har striderna expanderat och spritts till nya delar av landet.

I en ny rapport från Human Rights Watch har man dokumenterat hur regeringssoldater i delstaten Western Equatoria attackerat civila, bränt och plundrat hem, samt fängslat och avrättat människor. Rebellgrupper i delstaten har också begått allvarliga övergrepp, däribland våldtäkter.

Uppmanar till vapenembargo

Human Rights Watch med flera uppmanar nu, på nytt, FN:s säkerhetsråd att införa ett vapenembargo mot alla stridande parter i Sydsudan för att försöka få stopp på övergreppen.

Angola, som är en icke-permanent medlem i säkerhetsrådet, har föreslagit ett vapenembargo och fått stöd av bland annat Storbritannien. Ryssland säger sig dock vara emot.

Jehanne Henry, senior researcher på Human Rights Watch, säger till OmVärlden att EU måste fortsätta att sätta press på säkerhetsrådet att agera.

– EU borde också, som en stor givare, se hur man kan stötta Afrikanska Unionen i upprättandet av en domstol som kan behandla de krigsförbrytelser som ägt rum, säger Jehanne Henry, senior researcher på Human Rights Watch.

 

Axel Kronholm