Go to main navigation
Almedalenkollage.jpg

Anders Wijkman, Sirin Kara, Johan Kuylenstierna, Mayka, Mattias Goldman, Daniel Boyacioglu, Alan Ali, Mohamed Yahya, Madelaine Seidlitz, Dogge Doggelito och Gudrun Schyman hjälper dig bikta din ångest. OmVärldens chefredaktör Ylva Bergman leder bikten.

Foto: Privat

Bikta din världsångest i Almedalen!

Har du ångest över läget i världen? Vi ger dig chansen att bikta dig. Skriv ner din ångest i vårt biktbås och och låt orden renas genom en konstnärs tolkning. Efteråt kommenterar och diskuterar en expertpanel dagens ämne.
– Jag kommer att be om syndernas förlåtelse, säger Mattias Goldmann, VD på tankesmedjan Fores.

60 miljoner människor i världen är på flykt, klimatförändringarna höjer temperaturen och smälter isarna och samtidigt blir var tredje kvinna i Europa utsatt för våld på grund av sitt kön. Vi på OmVärlden tillsammans med Föreningen för Utvecklingsfrågor tycker att du ska få chans att uttrycka din världsångest under Almedalsveckan.  

På Sverige i Världen-torget kommer det under veckan att finnas ett biktbås där du anonymt kan dela med dig av dina tankar kring tre teman: ”På flykt”, ”Ojämställdhet” och ”Klimat”. Under tre kvällar (3, 4 och 6 juli) kommer en artist/konstnär att framföra en tolkning av vår världsångest, och därefter kommenterar och diskuterar en expertpanel temat för dagen. Välkomna!

Söndag 3 juli: På flykt

Just nu är 125 miljoner människor i behov av akut humanitärt bistånd - och 60 miljoner är på flykt. Situationen i mellanöstern har ställt hård press på EU-samarbetet och väckt frågor om värdig behandling och Europas kapacitet. 

Dogge Doggelito framför en tolkning av vår världsångest, och experter diskuterar temat för dagen. Dogge har varit aktiv inom debatter och diskussioner kring utanförskap sedan mitten av 1990-talet. Efter tiden i ”The Latin Kings” blev Dogge drivande i Europarådets antirasismkampanj "Alla olika, alla lika” och har sedan dess bland annat representerat förorten i frågor kring klass, människors lika värde, och segration. 

I expertpanelen sitter Sirin Kara, som är utredare för tankesmedjan Tiden, och Madelaine Seidlitz, som är jurist och talesperson i flykting- och migrationsfrågor vid Amnesty International. Även Mohamed Yahya från UNDP deltar. 

Måndag 4 juli: Ojämställdhet

Frågan om jämställdhet splittrar Europa och flera konservativa regeringar motarbetar rätten till abort, sexualundervisning och preventivmedel. Sveriges feministiska utrikespolitik är på export, men hur hållbar är egentligen utvecklingen? 

Poeten, estradören och låtskrivaren Daniel Boyacioglu presenterar vår samlade bikt. Han har vunnit SM i poetry slam två år i rad och har satt upp både scen- och radioteater. Med fem diktsamlingar, ett läromedel, tre album, fem radiopjäser, flertalet scenproduktioner visar Boyacioglu upp sin bredd. 

I expertpanelen deltar Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till kvinna och Alán Ali, verksamhetsansvarig för Elektra Malmö, Fryshuset och Gudrun Schyman, Feministiskt Initiativs partiledare. 

Onsdag 6 juli: Klimat med Mayka

Jorden blir allt varmare vilket gör att isarna krymper, havsnivåerna stiger och världshaven värms upp. De som påverkas mest av klimatförändringarna är också de som är minst ansvariga för utsläppen. Klimatavtal upprättas och CO2-rättigheter säljs, men varför går det så långsamt?  

Artisten Mayka kommer att framföra vår samlade världsångest på scen. Hon sjunger, rappar och är ena halvan av popduon Death Team, som är signade på Warner Bros Records och är kända för låtarna Gold och Dolphin Style. De kom precis hem ifrån en Kinaturné och om en månad släpper de sitt debutalbum. Idag jobbar hon på Sveriges Radio med programmet Musikguiden i P3 och föreläser om drivkraft och kreativitet. 

Panelen utgörs av Anders Wijkman som är författare och samhällsdebattör, Mattias Goldmann, VD för tankesmedjan Fores och Johan Kuylenstierna som är VD för Stockholm Environment Institute (SEI).

Alla samtal leds av OmVärldens chefredaktör Ylva Bergman och börjar kl 1800.

Välkommen!

#minbikt

OmVärldens redaktion