Go to main navigation
En kampanjbild med texten ”WE NO NEED COFFEE ANNAN – HE GO AWAY” och en bild på Morgan Freeman.

Kampanjbilden som organisationen Ma Ba Tha la upp på sin Facebooksida.

Foto: Ma Ba Tha:s Facebooksida

NYHET

Burmas extremistmunkar ser inte skillnad på Morgan Freeman och Kofi Annan

Kofi Annan har mött hårt motstånd i Burma där han försöker lösa konflikten mellan buddhister och muslimer. De buddhistiska extremister som motsätter sig Annans inblandning gjorde i måndags en pinsam tabbe som nu sprids i sociala medier.

Den nationalistiska och rasistiska organisationen Ma Ba Tha är en buddhistisk rörelse i Burma med stort politiskt inflytande. De har varit drivande i den hätska kampanjen mot de 1,3 miljoner muslimer från folkgruppen Rohingya som lever i Burma utan medborgarskap, många av dem internerade i läger i västra delstaten Rakhine.

Ma Ba Tha har tillsammans med andra nationalistiska grupper i Burma reagerat kraftigt mot att FN:s tidigare generalsekretare Kofi Annan utsetts att leda en kommission med syfte att lösa konflikten i västra Burma mellan buddhister och muslimer. Partiet ”Arakan National Party” beskrev i förra veckan kommissionens mandat som ”oacceptabelt” och krävde att den skulle upplösas. 

”Vi arakaneser [den buddhistiska majoritetbefolkningen i Rakhinestaten] vet bäst i frågor om vår egen delstat. En kommission ledd av utlänningar som ska ta itu med våra problem är emot diplomatiska principer och våra inhemska procedurer” sa Oo Hla Saw, medlem i partiets centralkommitté.

Hånas på sociala medier

I helgen var det Ma Ba Tha:s tur att attackera Kofi Annan och hans arbete i Burma, men det gick inte som man tänkt sig. På sin Facebooksida la organisationen upp en kampanjbild med texten ”WE NO NEED COFFEE ANNAN – HE GO AWAY”. Utöver stavningen av namnet hade de hårdföra munkarna också tagit fel på person i bildsättningen. Generalsekreteraren hade ersatts av skådespelaren Morgan Freeman.

Det är inte första gången Morgan Freeman förväxlas med en annan känd, svart man. I New Delhi, Indien, förväxlades skådespelaren med Nelson Mandela. Bilden lades upp på Ma Ba Tha:s officiella Facebooksida. Bland alla kommentarer spekulerades det även om sidan skulle kunna blivit hackad, men i skrivande stund har Ma Ba Tha själva inte kommit med något sådant försvar.


Axel Kronholm