Go to main navigation
En manifestation för fred i Colombia.

I helgen tillkännagavs det nya avtalet. Colombianernas reaktioner är blandade.

Foto: Ministerio TIC Colombia

nyheter

Colombias reaktioner på fredsavtalet

I helgen presenterades det nya fredsavtalet efter att det förra röstades ner i en dramatisk folkomröstning i oktober. Reaktionerna på det nya fredsavtalet är förhoppningsfulla, men ofta reserverade.

President Juan Manuel Santos var snabbt ut på twitter: ”Det är dags att lämna våra skillnader bakom oss, att förenas i vår vilja och ansträngning för att tillsammans bygga freden!”

 

 

Paloma Valencia är senator för partiet Centró Democratico och skriver: ”Det viktiga är att lyckas med att avrusta Farc utan att rättsäkerheten riskeras”

 

 

Farc ska lämna över alla sina tillgångar

I det nya avtalet finns krav på att Farc ger utförlig information om rörelsens inblandning i droghandeln i Colombia, och att Farc, efter att ha avväpnats, ska släppas in i det politiska systemet, vilket varit mycket omdiskuterat. Fram till och med 2026 ska FARC få tio platser i kongressen och dess ledare ska kunna väljas till politiska uppdrag. Rörelsen ska också överlämna alla sina tillgångar till staten.

Verónica Vélez är pacifist, feminist och verksam vid Escuela Nacional Sindical tycker att freden räddades av kvinnorna, de unga, offren och studenterna på gatan.

 

 

Gustavo Bolívar är författare och manusförfattare. Han uppmanar meningsmotståndare att inte se freden som ett nederlag, och att bönder  nu slipper leva i rädsla, och ber alla enas för att återuppbygga landet.

 

 

Direktören för Colombias Nationella administrativa statistiska institution (DANE) Mauricio Perfetti är mycket positiv: ”För gårdagen, nuet och morgondagen säger vi #FinnsAvtalFinnsFred. Ett #NyttFredsavtal driver oss att tro på ett nytt Colombia.”

 

 

Många av de stora tyckarna i pressen är också försiktigt optimistiska. Juan Lozano, är advokat och journalist och skriver en av de största dagstidningarna, El Tiempo, att det kommer att behövas en grundlig granskning av det nya fredsavtalet, precis som med det första.

”Jag välkomnar en granskning som en viktig del av fredssträvan”, skriver han och menar att de nya tilläggen som tillkommit efter att det första avtalet röstade ner, nu ska gås igenom. Han hoppas få avsluta läsningen med att säga, ”om än med vissa reservationer: nu stämmer det! Vi får se. Förhoppningsvis.”

En annan stor dagstidning, El Colombiano, skriver på sin ledarsektion om avtalet.

”FARC:s plikt att lämna fullkomlig information om sin narkotikasmuggling förtydligas, men utan att vara tvingande. Inkomsterna från brotten ska gå till offren. […] Det säkra för ögonblicket, är att debatten inte är över.”

Markus Engstrand

 

Läs mer om Colombias väg till fred här eller lyssna på vår podd!

Fredsavtalet i sin helhet kan läsas här (310 sidor, spanska).