Go to main navigation

mäktigast i biståndsdebatten 2016

De 10 mäktigaste i biståndsdebatten – hela listan

1. Hans Rosling (2*)

9,7 procent av rösterna

Ständigt aktuell, knivskarp och tydlig. Biståndsbranschen tycks behöva en magister som visar vilken fakta som gäller, även om han själv ser sig mer som en person som samtalar om världsläget över en kopp kaffe. Professorn i internationell hälsa och grundaren till Gapminder är nu återigen igen i topp. 2014 och 2013 knep han förstaplatsen, och 2011 och 2012 andraplatsen. Han har bekämpat ebola, tagit sig an flyktingdebatten och läxade 2015 upp den danske programledaren Adam Holm om flyktingkrisen (2015), i den danska kanalen DR2.


 

2. Isabella Lövin (3)

8,7 procent av rösterna

Sveriges biståndsminister fick utökat ansvar när Miljöpartiets språkrör och klimatminister Åsa Romson avgick i maj 2016. Isabella Lövin utsågs till vice statsminister och minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat. Ministern har debatterat klimat, svaga stater och jämställdhet, och stått upp för att biståndet ska användas till vad det är avsett för enligt OECD/DAC:s regler. Hon är en otroligt flitig debattör och syns ofta i media.


 

3. Ann Svensén (ny)

7,5 procent av rösterna

Generalsekreteraren för Individuell Människohjälp har tagit allt mer plats i debatten, med en ny logotyp I´M som fungerar internationellt, och med två starka kampanjer som legat rätt i tiden, #detnyalandet och #humanium har organisationen tagit plats i biståndsdebatten.


 

4. Anders Kompass (ny)

6,9 procent av rösterna

Ämbetsman, Utrikesdepartementet. Anders Kompass hade en tuff tid när han tvingades avgå som en av toppcheferna inom FN efter att ha rapporterat och och avslöjat hur övergrepp mot barn begåtts av FN-personal. Anders Kompass var för de allra flesta i Sverige helt okänd innan dess. Nu har han fått ta emot flera priser för sitt engagemang och sitt civilkurage.


 

5. Margot Wallström (4)

6,4 procent av rösterna

Utrikesministern kommer på femteplats trots att hon varit i hetluften kring många frågor som berör utvecklingssamarbetet. Hon har visat starkt engagemang i krisen i Syrien, Colombias fredsavtal, för kvinnors deltagande i fredsprocesser och kampanjat för en plats i FN:s säkerhetsråd - vilket Sverige kammade hem (och kritiserades för), och nu har en plats under 2017-2018. Hon har också engagerat sig i frågor om tryckfrihet och yttrandefrihet.


 

6. Ulrika Modéer (8)

6,11 procent av rösterna

Statssekreterare hos biståndsministern, som tidigare arbetat för bland andra Diakonia klättrar två steg på listan sedan förra året. Hon har Twitterkollen när det gäller bland annat yttrandefrihet, hållbarhet och fiskefrågor. Hon har också debatterat kring stödet för reformer på Kuba.


 

7. Magnus Walan (7)

6,07 procent av rösterna

Senior policyrådgivare, Diakonia, som alltid är på hugget med opinionsbildning på Twitter, med frågor om allt från mänskliga rättigheter och bombningar i Syrien, till skatteflykt och hållbarhet. Ligger stadigt på samma placering som förra året.


 

8. Erik Jennische (ny)

5,5 procent av rösterna

Programchef Latinamerika på Civil Rights Defenders, som debatterat och kritiserat den nuvarande regeringens närmanden till Kuba. Han har också varit aktiv på Twitter, bland annat om migrationspolitik, samt press- och yttrandefrihet.


 

9. Johan Rockström (ny)

5,3 procent av rösterna

Miljöprofessorn och chefen för Stockholm Resilience Centre, Johan Rockström,  skakar ofta om i debatten. I år har han visat på skrämmande framtidsperspektiv när graderna stigit i arktis till rekordtemperaturer, och han förespråkar lika tuffa regler för mat som för fossila bränslen, för att visa hur matproduktionen bidrar till den globala uppvärmingen. En planetskötare som ofta syns i media.


 

10. Bo Forsberg (ny)

4,7 procent av rösterna

Diakonias generalsekreterare sedan 1994. Han har bland annat debatterat om skatteflykt, vapenexport, klimatavtal och rättvis handel och arbetsvillkor.


 

 

* Siffran i parentes är placeringen föregående år, dvs 2015.


 

8 december: Sidan har uppdaterats med korrekta procentandelar, listplaceringarna är inte förändrade då de är baserade på antal röster.