Go to main navigation
vita-hjalmarna.jpg

Foto: Right Livelihood Award-stiftelsen

NYHET

De vita hjälmarna vinner det alternativa Nobelpriset

Volontärer i Syrien, en egyptisk feminist, en rysk människorättsaktivist och en turkisk tidning får dela på 2016 års Right Livelihood Award.
– De Vita hjälmarna tänder en strimma av hopp mitt i den mänskliga tragedi som utspelar sig i inbördeskrigets Syrien, säger Ole von Uexkul, chef för Right Livelihood Award-stiftelsen.

De vita hjälmarna från Syrien, eller Syria Civil Defence som de också heter får priset för sitt enastående mod, sina humanitära insatser och sin medmänsklighet för att rädda civila från förödelsen i inbördeskrigets Syrien. Frivilligorganisationen som också är nominerade till Nobels fredspris består av 3 000 volontärer som sedan 2013 räddat över 60 000 liv.

– De vita hjälmarna tänder en strimma av hopp mitt i den mänskliga tragedi som utspelar sig i inbördeskrigets Syrien. Det är fasansfullt att volontärerna, som ofta är de första på plats för att undsätta civilbefolkningen, själva utgör en måltavla för attackerna, säger Right Livelihood Award-stiftelsens chef Ole von Uexkul.

Mozn Hassan som är chef för den feministiska organisationen Nazra for Feminist Studies i Egypten får priset för sitt försvar av kvinnors rättigheter i en miljö av våld, övergrepp och diskriminering. Hon och organisationens arbete har, tillsammans med andra organisationer, lett till att kvinnors rättigheter inkluderats i Egyptens nya konstitution.

­– Genom denna utmärkelse vill vi betona att kampen för kvinnors rättigheter i Egypten – och över hela världen – är långt ifrån över, säger Ole von Uexkull.

Svetlana Gannusjkina, den ryska människorättsaktivisten tilldelas priset efter att under årtionden försvarat flyktingars och migranters mänskliga rättigheter. Genom sin organisation, the Civic Assistance Committee, har över 50 000 migranter, flyktingar och internflyktingar fått gratis juridiskt stöd, humanitärt bistånd och utbildning sedan 1990-talet

­­– Svetlana Gannushkina är inte bara en enastående förespråkare för mänskliga rättigheter utan även en person med enorm personlig integritet som hela sitt liv kämpat mot orättvisa och likgiltighet, säger Ole von Uexkull.

Den turkiska oberoende tidningen Cumhuriyet får prisetför sin undersökande journalistik och sitt principfasta försvar av yttrandefriheten under tider av censur, förtryck, frihetsberövanden och dödshot.

– Trots stora personliga risker håller Cumhuriyet yttrandefrihetens fana högt i Turkiet under en väldigt kritisk tid för landet och dess invånare. Genom att tilldela Cumhuriyet Right Livelihood-priset vill vi hylla tidningens hängivna undersökande journalistik och understryka deras avgörande betydelse för pressfriheten i Turkiet och vår omvärld, säger Ole von Uexkull.

Det alternativa Nobelpriset som det också kallas för kommer att delas ut den 28 november i Stockholm. Pristagarna får dela på 3 miljoner svenska kronor och pengar ska gå till pågående framgångsrikt arbete.

 

Sara Charlotte Wahlström

 

Källa: Right Livelihood Award-stiftelsen.