Go to main navigation
Flickor i Etiopien tar hjälp av åsnor för att frakta hem vatten.

Flickor i Etiopien tar hjälp av åsnor för att frakta hem vatten. 

Foto: James Jeffrey/IPS

nyhet

Etiopien hårt drabbat av el Niño

Etiopien har drabbats av den svåraste torkan på 30 år och fler än tio miljoner människor i landet riskerar nu att svälta. Sverige bidrog tidigt med humanitära resurser, men enligt rapporter så krävs det mycket mer.

För att avgöra graden av undernäring mäter en sjuksköterska omkretsen på överarmen på tvååriga Rodas som vaggas i sin mammas famn. Ett normalstort barn hamnar på grönt, men för Roda blir resultatet gult – vilket betyder att det finns risk för undernäring. 

– Det finns mödrar som kommer till oss och säger att de inte har någon bröstmjölk. Situationen har förvärrats och vi har inget att erbjuda dem, säger 28-åriga Solomon Sibhat, sjuksköterska vid en klinik i regionen Tigray i norra Etiopien.

I Tigray har nederbörden alltid varit mer oberäknelig än på det etiopiska höglandet i söder. Denna säsong har väderfenomenet El Niños ovanliga styrka orsakat en extrem torka här och i flera av de regioner som producerar mat till en stor del av befolkningen i Etiopien.

Tigray och Afar är några av de värst drabbade regionerna och där har jordbruksproduktionen i vissa områden nästan helt upphört. Till följd av att betet i vissa regioner har försvunnit så har hundratusentals boskapsdjur gått förlorade.

– Vi hade en ko men vi var tvungna att sälja den för att ha råd att köpa mat. Andra djur har förlorat så mycket i vikt att de inte går att sälja, säger den 80-årige lantbrukaren Berhe Kahsay i staden Awo, som ligger på gränsen till Eritrea.

Jämfört med torkan 1984, då över en miljon människor dog av svält, har Etiopien idag helt andra resurser och möjligheter att hantera katastrofer. Av de 18,4 miljoner människor som är i behov av matbistånd, vatten och hälsoinsatser täcks 8,2 miljoner av ett nationellt socialt skyddsnätsprogram, men 10,2 miljoner människor är fortfarande beroende av humanitära extrainsatser.

Situationen i landet är en av flera pågående kriser och samtidigt har informationen som nått omvärlden varit bristfällig. Därför har – trots att läget är mycket allvarligt – hjälpinsatserna inte mobiliserats tillräckligt fort.

– Informationen nådde världens medier sent. Människor svälter inte men är nära svältgränsen. Vi måste ta itu med detta nu innan det blir värre, säger Sebhatu Seyoum som arbetar som koordinator vid det katolska sekretariatet ADCS och samlar in resurser till lokala kliniker i Tigray. 

Enorma summor krävs 

Sverige var ett av de första länderna att gå ut med ett omfattande stöd till Etiopien. Redan under hösten bidrog Sverige med 140 miljoner i matbistånd, och nu planeras det för ytterligare stöd.

– Vi bidrar nu med ytterligare 89 miljoner kronor i humanitärt stöd, berättar Adam Kahsai-Rudebeck, programansvarig för humanitärt bistånd på Sida.

– Men om situationen förvärras så kommer vi vara redo att bidra med ytterligare resurser, tillägger han. 

Etiopiens regering har lovat att satsa 192 miljoner dollar på insatser som ska förhindra att människor dör av svält till följd av torkan. Men enligt hjälporganisationer så kommer de totala insatser som krävs att innebära kostnader på motsvarande 1,4 miljarder dollar.

– Kommer det inte in tillräckliga resurser, så kan det få väldigt allvarliga konsekvenser för väldigt många drabbade. Det behövs mer, säger Adam Kahsai-Rudebeck. 

 

Idaga Hamus/IPS
Björn Widmark