Go to main navigation
Colombias president och årets fredspristagare Juan Manuel Santos skakar hand med FARC:s ledare Timoleón Jiménez.

Colombias president och årets fredspristagare Juan Manuel Santos skakar hand med FARC:s ledare Timoleón Jiménez.

Foto: Flickr/PresidenciaRD

nyhet

”Ett erkännande av Colombias folkrörelser”

Nobels fredspris går i år till Colombias president Juan Manuel Santos för hans insatser att skapa fred i landet.
– Jag är glatt överraskad, säger Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.

Årets Nobelpris tilldelas president Juan Manuel Santos för ”hans resoluta ansträngningar för att få ett slut på över 50 år av inbördeskrig”. Det meddelade Nobelkommitténs ordförande Kaci Kullman Five klockan 11 på fredagen.

– Det här priset ska ses som en hyllning till det colombianska folket som trots alla lidanden och övergrepp inte gett upp hoppet om fred. Det är också en hyllning till alla som bidragit till fredsprocessen, sa Kaci Kullman Five.

Inbördeskriget i Colombia har krävt 220 000 dödsoffer och fördrivit närmare 6 miljoner människor från sina hem. I augusti slöts ett historiskt fredsavtal mellan Colombia och Farc-gerillan efter många års förhandlingar. Men när avtalet skulle godkännas i en folkomröstning den 3 oktober vann nej-sidan med 50,23 procent mot 49,76 procent för ja-sidan.

I förhandsspekulationerna menade vissa att nederlaget i folkomröstningen gjorde det mindre sannolikt att fredspriset skulle gå till Colombia. Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna, blev därför ”glatt överraskad” när pristagaren meddelades.

– Det är väldigt klokt av Nobelkommittén. Fredsprocessen i Colombia har fallit offer för partipolitisk problematik och man måste komma bort från det. Förhoppningsvis stärker det här priset president Santos position efter bakslaget i folkomröstningen, och jag tänker mig att det är precis det som är syftet bakom priset, säger hon.

Lena Ag uppskattade särskilt att Nobelkommittén även riktade priset till det colombianska folket.

– Det var väldigt inkluderande på det viset. Jag ser det här priset som ett erkännande av den viktiga roll som folkliga rörelser, som exempelvis kvinnorörelser, spelar i det här fredsarbetet. Kvinnorörelsen i Colombia har ju haft en jätteviktig roll i att förankra det här avtalet och se till att kvinnor också fått en plats vid förhandlingsbordet.

Juan Manuel Santos, som varit landets president sedan 2010 och leder det liberal-konservativa partiet Partido Social de Unidad Nacional, har sagt att han i samråd med landets andra politiska ledare nu ska diskutera hur man går vidare efter folkomröstningens nej. Han har också sagt att han inte tänker ge upp utan fortsätta arbeta för fred.

 

Axel Kronholm