Go to main navigation
dogge.jpg

Dogge Doggelito biktar sin världsångest i Almedalen.

Foto: OmVärlden

NYHET

Flyktingkris och världsångest inledde Almedalsveckan

OmVärlden är på plats i Almedalen. Vi livestreamar våra seminarier och rapporterar direkt från biktbåset.

Hur känns det att bo i en värld där över 60-miljoner människor är på flykt? Det fick deltagarna i Bikta din världsångest en liten inblick igår när besökarna kom till biktbåsen för att vädra sina tankar och känslor kring temat flykt.

"Vad fan är det som är så svårt med att vara lite empatisk?!" Så skrev en av dagens biktare på sin lapp. Och det var starka känslor, både på lapparna från biktbåset och från deltagarna i kvällens panelsamtal.

Dogge Doggelito höll i kvällens artistiska framträdande och i expertpanelen deltog Siri Kara från tankesmedjan Tiden, Muhamed Yahya från UNDP och Madelaine Seidlitz från Amnesty international.

– Det blev inte som jag lovade, det sa Dogge Doggelito när han berättade om sin egen världsångest för publiken och för sin dotter Angelica. Han talade om terroristorganisationer, stängda gränser och en tid när Sverige var ett föregångsland. Angelica var också med på scen och ackompanjerade sin pappa på Cajón- trumma.

Efter framträdande var det Muhamed Yahya, Sirin Karaoch Madelaine Seidlitz tur att bikta sin världsångest och flyktingsituationen. Muhamed Yahya berättade historien om en man som idag är fast i Österrike efter att ha försökt fly till Sverige för att söka ett bättre liv. Han talade om svårigheterna med att avgöra varför en människa flyr.

Varför biktar sig inte våra politiker? frågade Sirin Kara när hon, tillsammans med Madelaine Seidlitz intog scenen. Deras samtal handlade om medier som avhumaniserar flyktingar och naiva politiker, allt som kan göras men som ingen gör och den absoluta rätten till asyl.

Under veckan fortsätter vi att bikta oss med nya världsproblem som fokus. Måndagen ägnas åt ojämlikhet och på onsdag avslutas OmVärldens program med tema klimat.