Go to main navigation
migrants2-webb-ljus.jpg

Intervjuade migrantarbetare vid samtliga fabriker i Swedwatch/Finnwatch studie uppgav att de till följd av rekryteringsavgifter stod i skuld till sina arbetsgivare innan de ens rest in i Thailand. 

Foto: Jonas Gratzer

NYHET

Granskare riskerar fängelse i Thailand

Andy Hall avslöjade migrantarbetarnas usla villkor i Thailand. Nu riskerar han sju års fängelse för sina granskningar och får inte lämna landet. Men samtidigt som förtrycket av civilsamhället i Thailand hårdnar pressas militärregimen av EU att förbättra villkoren för migrantarbetare i livsmedelsindustrierna.

Många produkter i våra svenska butikshyllor har thailändskt ursprung, såsom kyckling, fisk och frukt. Av Thailands 2,5 miljoner migrantarbetare – de flesta från Burma – arbetar många inom livsmedelsindustrin.

Där jobbar de för usla löner under hårda förhållanden, i osäkra anställningar och arbetsmiljöer, utan tillgång till hälsovård och utan rätt att bilda eller engagera sig i fackföreningar. Det finns även exempel på hur arbetsgivare håller migrantarbetare mer eller mindre som fångar genom att beslagta deras pass och mobiltelefoner.

Det här är information som Andy Hall, brittisk människorättsförsvarare som arbetat i Thailand i över ett decennium, tog fram åt den finländska organisationen Finnwatch som granskar finländska företags kopplingar till missförhållanden i andra länder och som samarbetar med sin svenska motsvarighet Swedwatch. Hall ledde ett team som intervjuade arbetare på flera olika fabriker som tillverkade livsmedel för den europeiska marknaden. 

Svimmar av utmattning

Arbetare på juicetillverkaren Natural Fruits vittnade om arbetsveckor på sex, ibland sju, dagar. Övertiden var obligatorisk och varierade mellan 5 till 10 timmar per dag. Långa toalettbesök ledde till avdrag på lönen.

”Enligt arbetarna var det vanligt att utmattade arbetare grät, somnade eller svimmade mitt i arbetet” kunde man läsa i den färdiga rapporten, som byggde på Halls efterforskningar och publicerades av Finnwatch i januari 2013.

En del migrantarbetare bor i komplex i närheten av fabrikerna och andra i bostäder som arbetsgivaren ordnar med. Ofta delar många arbetare på små rum. 

 

Natural Fruits slog ifrån sig anklagelserna och valde att gå till motattack och stämde Andy Hall.

Sonja Vartiala, chef på Finnwatch, säger att det kom som en överraskning.

– Vi tyckte det var märkligt att företaget gav sig på en enskild person på det viset. Det var ju vi som gett ut rapporten.

Andy Hall säger till OmVärlden att Natural Fruits agerande är typiskt för en föråldrad företagskultur som är vanlig i Thailand.

– Alltför många företag här tror att de kan tysta kritik med muskler. Om du är en burmesisk migrantarbetare eller en thailändare och går emot dem så kan de bara se till att du blir mördad. Nu är jag brittisk medborgare och har en hög profil, så de kan inte bli av med mig så lätt utan fick i stället stämma mig.

Förvärrat förtryck

I januari beslöt en domstol i Bangkok att åtala Andy på två punkter: förtal och datorbrott. Hans pass har beslagtagits i väntan på rättegången som kan sluta med fängelsestraff för den brittiske människorättsförsvararen. Rättegången inleds den 19 maj och om han döms kan straffet bli upp till sju års fängelse.

Andy Hall.

– Jag är inte alltför oroad eftersom jag vet att jag inte gjort något fel. Då är jag mer rädd för att inte ha orken att kämpa emot och stå upp för det jag tror på, säger Andy Hall.

Åtalet mot Andy Hall ses av många som ett exempel på det hårdnande trycket på det thailändska civilsamhället under militärjuntan som styrt landet sedan en kupp den 22 maj 2014.

Andy Hall säger att den allmänna situationen för människorättsförsvarare blivit värre sedan kuppen. Han är också oroad för att åtalet mot honom kommer att avskräcka folk i Thailand från att stå upp för mänskliga rättigheter eller påtala missförhållanden på arbetsplatser. 

– Om någon med så hög profil som jag hamnar i trubbel, hur ska då thailändare utan den internationella uppbackning jag har våga säga ifrån?

Kalle Bergbom, rapportchef på Swedwatch, delar den farhågan.

– Yttrandefriheten är redan hårt begränsad av militärregimen i Thailand. Både inhemsk och internationell media censureras och det är redan svårt för folk att prata öppet och vara kritiska mot regimen eller stora företag. Det här rättsfallet mot Andy riskerar förstås att förvärra situationen. 

Den långa raden av avslöjanden om hur migrantarbetare utnyttjas i landets livsmedelsindustrier har samtidigt satt press på Thailand. I somras krävde EU konkreta reformer från militärregimen för att bekämpa människohandel och övergrepp inom fiskeindustrin, och hotade med importförbud. Det beräknas att ett stopp för exporten till EU skulle kunna kosta Thailand upp till 1 miljard dollar årligen i förlorade intäkter. I slutet av januari besökte en EU-delegation Thailand för att utreda vilka reformer som tagits. Ännu är inget beslut fattat i frågan.

 

Axel Kronholm