Go to main navigation
Syria-_two_years_of_tragedy_(8557586198).jpg

Förstört område i Aleppo, Syrien.

Foto: Wikimedia Commons

NYHET

Hjälp till Aleppo ställs in efter attack mot biståndskonvoj

Den syriska vapenvilan som följde överenskommelsen mellan Ryssland och USA bröts på söndagen, och bland offren i bombningarna finns flera hjälparbetare. Nu ställs nödhjälpen in.

Den svaga syriska vapenvilan bröts officiellt på måndagen efter en dag av flygräder av den syriska regeringen mot rebellkontrollerade områden i Aleppo. Strax efter att vapenvilan brutits attackerade en helikopter en konvoj med hjälpsändningar som skulle gå till behövande utanför Aleppo.

Staffan de Mistura, FN:s särskilda sändebud för Syrien, fördömde flygräden: 

– Vår upprördhet över denna attack är enorm… Konvojen var resultatet av en lång process av tillstånd och förberedelser för att hjälpa isolerade civila, sade han.

Vem som utfört attacken mot hjälpkonvojen är fortfarande oklart, men enligt flera källor är det antingen är rysk eller syrisk militär som genomfört den. Ett inlägg på Facebook av aktivister i Aleppo beskriver bombningarna under måndagen:

”Dussintals martyrer och skadade i Aleppo, och 20 fordon från Röda Korset är satta i brand i flygräder. Civila martyrer och skadade har rapporterats, och några av dem sitter fortfarande fast i husspillrorna, i Aleppo och dess förorter, efter bombningar och artilleri”.

Minst 18 av 31 lastbilar i en hjälpkonvoj arrangerad av FN och Röda Korset i Syrien (SARC) träffades, enligt FN:s talesman Stephane Djuarric i New York. Konvojen skulle ge stöd till 78 000 människor byn Uren al-Kubra utanför Aleppo, enligt Reuters. Bilderna från Röda Korset i Syrien visar hjälpkonvojen timmar innan den bombades i västra Aleppo.

FN ställer nu in alla hjälpsändningar i Syrien som ett resultat av bombningarna, säger AFP och Röda Korset fortsätter leverera stöd, men ställer in hjälpkonvojer till fyra syriska städer till dess att säkerheten har setts över. I ett uttalande från FN:s undergeneralsekreterare för humanitära frågor och katastrofhjälpsamordnare, Stephen O’brien, fördöms attacken: 

”Låt mig vara tydlig: om den hemska aktionen visar sig vara en medveten attack mot hjälparbetare så är det ett krigsbrott. Det kräver en direkt, opartisk och oberoende utredning. De skyldiga borde veta att de en dag kommer att hållas ansvariga för brotten mot internationell humanitär rätt och mot mänskliga rättigheter”, sa Stephen O’brien i det officiella uttalandet. 

Vapenvilan, som trädde i kraft förra måndagen enligt överenskommelse mellan Ryssland och USA, var ett steg emot att hjälpa de 275 000 isolerade civila i Aleppo, men ännu har inget stöd kunnat nå de nödställda. 

Upptrappningen av våldet inleddes på söndagen efter att den USA-ledda koalitionen bombat syriska regeringsstyrkor av misstag, då 83 soldater dödades och 120 skadades enligt Syria Observatory for Human Rights. Amerikansk militär menar att man av misstag träffade syriska soldater medan man utförde bombräder mot Islamiska Staten i östra Syrien på lördagen. Attacken har lett till stark kritik mot Washington från både Moskva och Damaskus.

Enligt FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA) är kriget i Syrien en av de mest komplexa och dynamiska humanitära kriserna i världen. Sedan mars 2011 har 300 000 syrier dödats och över en miljon har skadats. 4,8 miljoner syrier har tvingats fly landet och 6,5 miljoner är flyktingar inom Syrien. Ingen annan pågående kris har tvingat så många människor på flykt. 

 

 Björn Widmark