Go to main navigation
Syriens president Bashar Al-Assad.

Syriens president Bashar al-Assad.

Foto: Wikimedia

nyhet

Hundratals FN-miljoner till Assad-regimen

Biståndsprojekt värda hundratals miljoner kronor har gått till personer och företag knutna till den syriska presidenten Bashar al-Assad, avslöjar tidningen The Guardian.

Under de senaste åren har FN tilldelat personer och företag med kopplingar till Syriens president Bashar al-Assad biståndsprojekt värda tiotals miljoner dollar. Enligt tidningen The Guardian som granskat biståndet finns flera av mottagarna på EU och USA:s sanktionslistor. Bland mottagarna finns välgörenhetsorganisationer som leds av presidentens fru, Asma al-Assad, och av en av presidentens närmsta män, Rami Makhlouf.

FN-pengar stöttar den syriska regimen?

FN har försvarat sig med att man gör allt för att försäkra sig om att pengarna används på rätt sätt, men att man bara har möjlighet att arbeta med ett litet antal partners i landet som godkänts av presidenten.

”När man ställs inför valet att köpa in varor och tjänster från företag som kan ha kopplingar till regeringen, eller att låta civila vara utan den hjälpen, är valet tydligt: vår plikt är att hjälpa de civila som är i nöd” säger en talesperson från FN till The Guardian.

Kritiker som tidningen talat med hävdar att biståndet genom det här systemet riktas in på regeringskontrollerade områden i Syrien, och att FN-pengar på så vis används för att stötta den syriska regimen. I en rapport som över 50 olika organisationer från civilsamhället ställt sig bakom hävdas att FN gett efter för regimens krav på att inte skicka stöd till rebellkontrollerade områden, och därmed bidragit till tusentals dödsfall. Rapporten hävdar att Assad-regimen kontrollerar biståndet genom hot om att dra in FN:s tillstånd att arbeta i Syrien.

Axel Kronholm