Go to main navigation
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon pratar med Thailands premiärminister Prayut Chan-o-cha.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon (vänster) i samtal med den thailändska premiärministern och juntaledaren Prayut Chan-ocha (höger).

Foto: UN Photo

nyhet

"Inkludera oss om vi ska uppnå utvecklingsmålen!"

Arbetet med de globala utvecklingsmålen måste bli mer konkret och utvecklingsländerna måste få göra sin röst hörd. Den slutsatsen drog G77-gruppen på sitt senaste möte.

Den 23 september höll G77-gruppen, som består av 134 utvecklingsländer, ett möte i New York. Gruppens utrikesministrar och ett antal FN-företrädare samlades för att diskutera arbetet med att uppfylla FN:s globala utvecklingsmål. Thailand är för närvarande ordförande i G77-gruppen, och landets premiärminister och juntaledare Prayuth Chan-ocha underströk att de enskilda ländernas behov måste stå i centrum för arbetet.

− Det finns ingen universallösning för utveckling, sade han.

Han påpekade också att för att kunna uppnå utvecklingsmålen måste människors innovativa och kreativa kunskaper utnyttjas bättre. 

Utvecklingsländer måste inkluderas

Flera av mötets deltagare underströk vikten av att inkludera utvecklingsländer i rådande och framtida diskussioner. Nyligen bjöds G77-gruppen för första gången in till ett G20-toppmöte i Kina, något som gav utvecklingsländerna en möjlighet att göra sin röst hörd, enligt Prayuth Chan-ocha. Han menade även att det är nödvändigt att bygga upp ett globalt partnerskap där både rika och fattiga länder ingår.

Generalförsamlingens ordförande Peter Thomson underströk i sitt öppningsanförande att det är viktigt att länderna i Syd kan samarbeta: 

− Samarbete mellan länderna i Syd utgör det främsta uttrycket för solidaritet och för beroendeförhållandet mellan utvecklingsländerna. Det är också ett avgörande komplement till andra samarbeten för genomförandet av de hållbara utvecklingsmålen, sade han. 

FN-systemet måste reformeras

Ecuadors utrikesminister Guillaume Long sa att FN-systemet måste reformeras, för att öka solidariteten mellan världens länder. 

− Vi behöver ett FN med fler röster och färre veton. Det globala syds kamp är en universell kamp för hela mänskligheten, sade Guillaume Long. 

Gruppen G77, som bildades av just 77 nationer, har sedan dess vuxit till att i dag ha 134 länder som medlemmar. Det är den största mellanstatliga organisationen bestående av utvecklingsländer inom FN. 

 

IPS/Tharanga Yakupitiyage