Go to main navigation
Berta Cáceres

Miljöaktivisten Berta Cáceres, på bilden, mördades den 3 mars i år. Hon var en av ledarna i organisationen COPINH. Den 15e mars mördades ytterligare en ledare i samma organisation - Nelson García.

Foto: Goldman Environmental Prize

NYHET

Investerare stoppar utbetalningar efter ännu ett mord

Ännu en miljöaktivist, Nelson Garcia, som protesterat mot det kontroversiella dammbygget i Agua Zarca i Honduras, har mördats. Nu fryser både Finnfund och holländska FMO tillfälligt sina investeringar. Men Finnfunds VD tror inte att det finns något samband och utesluter inte att projektet kan återupptas.

– Vi ställer nu in alla utbetalningar till projektet, säger Finnfunds VD Jaakko Kangasniemi till nyhetsbrevet Development Today.

I en tidigare intervju med OmVärlden sa Finnfunds kommunikationschef Tapio Wallenis att det inte var aktuellt med någon egen undersökning av det första mordet på Berta Cáceres. Nu säger VD:n Jaakko Kangasniemi att Finnfund kommer att skicka en delegation till Honduras i samarbete med FMO.

Samtidigt understryker Jaakko Kangasniemi i ett mail till OmVärlden att Finnfund inte tror att det inte finns något samband mellan mordet och investeringen. Finnfunds VD tror också att de flesta området vill att projektet ska fortsätta:

”Så vitt vi vet finns det inget bevis som kopplar vår investering med något av morden. Det stämmer att Berta Cáceres var motståndare till Agua Zerca, men hon var också en stark motståndare till många andra projekt och policies och hon hade många opponenter, kanske till och med fiender. Varför förutsätter du att hennes mord har kopplingar till det projekt (Agua Zerco, OmVärldens anmärkning) som riskerar att påverkas negativt av hennes död? Jag är förvånad över hur okritiskt många har dragit sina slutsatser och gjort anklagelser utan några bevis eller någon trovärdig historia bakom motivet”, skriver Jaakko Kangasniemi.

Att miljöaktivister hotas världen runt är välkänt, Berta Cáceres hade inför mordet berättat om mordhot från polis, armén, och markägare, enligt the Guardian. BBC skriver också att Berta Cáceres familj har anklagat myndigheter för att framställa mordet som en enskild händelse utan koppling till hennes aktivism mot stora gruv- och miljöprojekt.

Ett andra mord

Det var den 15e mars som Nelson García, ytterligare en av ledarna inom organisationen COPINH, mördades. Enligt obekräftade lokala källor skedde mordet efter att polis och militär tvingat börjat riva hus som tillhört medlemmar i organisationen som sedan två år ockuperat mark i närheten av Rio Chiquito.

Den holländska utvecklingsbanken FMO skriver i ett pressmeddelande att man är chockade över mordet. Det pågående våldet gör att FMO beslutat att med omedelbar verkan stoppa samtliga aktiviter i Honduras. Detta innebär att vi inte kommer att engagera oss i nya projekt och att inga utbetalningar kommer att ske till Agua Zarca-projektet, skriver FMO vidare.

Även USAID har investerat i Agua Zerco och i USA reses nu också kraven på att den amerikanska biståndsmyndigheten ska dra sig ur. Händelserna i Honduras har också blivit en del av den amerikanska valkampanjen då den mördade Berta Cáceres anklagat Hillary Clinton för att ha stött den militärkupp som genomfördes i Honduras 2009. Clinton har medgivit att hon medverkat till att den avsatte presidenten Zelaya inte kunde komma tillbaka men i övrigt avfärdat att hon skulle ha något ansvar för våldet mot mänskliga rättighetsaktivister i Honduras.

Den mexikanske mänskliga rättighetsaktivisten Gustavo Castro var den enda som bevittnade mordet på Berta Cáceres. Honduranska myndigheter har nu beordrat honom att stanna ytterligare 30 dagar i landet, vilket sannolikt innebär stora risker för hans liv. Sverige och andra EU-länder protesterar mot denna behandling av Gustavo Castro.

 

David Isaksson