Go to main navigation
13.jpg

Minst 160 ungdomar i Iran väntar för närvarande på att avrättas. Landet bryter mot FN:s barnkonvention när de dömer minderåriga till döden.

Foto: Kollage av Juan Pablo Arenas foro/Pexels

nyhet

Iran fortsätter att avrätta barn

Människorättsgrupper rapporterar att Iran sammanlagt genomfört minst 230 avrättningar sedan början av 2016. Minst 160 ungdomar under 18 år väntar för närvarande på att avrättas, enligt en rapport från Amnesty International.

Iran är det land som avrättar flest minderåriga - ett brott mot internationell rätt. Trots att de flesta länder i världen rör sig bort från dödsstraffet fortsätter Iran att döma flickor så unga som 9 år och pojkar på 15 år till döden. Även Pakistan, Saudiarabien och Jemen står för ett stort antal avrättningar.

Alkohol och våld

I Iran är dödsstraff kopplade till olika typer av "hudud-brott", det rör bland annat alkoholkonsumtion, utomäktenskapliga sexuella förbindelser och homosexuella förhållanden. 
Människorättsorganisationen Human Rights Watch rapporterade nyligen om massavrättningar vid fängelset Rajai Shahr i Karaj, nordväst om huvudstaden Teheran. Den 2 augusti avrättades 20 personer, enligt organisationen. 

En avrättning av den nu 19-årige Alireza Tajiki som var planerad till den 3 augusti stoppades i sista stund efter påtryckningar från allmänheten. Avrättningen är nu uppskjuten på obestämd tid. Alireza Tajiki dömdes till döden när han var 15 år gammal. Han greps tillsammans med flera unga män misstänkta för mord och våldtäkt på en annan ung man. Processen uppfyllde inte internationella normer för korrekt rättegång, enligt Amnesty International. 

Iran bryter mot FN:s barnkonvention

Hassan Afshar, som greps när han var 17 år, dömdes till döden misstänkt för våldtäkt på en annan ung man. Han hade ingen tillgång till en advokat och han avrättades den 18 juli av iranska myndigheter, uppger Amnesty International. Av de som avrättas är också många ungdomar dömda för narkotikarelaterade brott.
Janat Mir, en ung afghan bosatt i Iran, greps för narkotikabrott i samband med att en vän fick sin bostad genomsökt av polis. I likhet med många andra ungdomar i samma situation var det rättsliga skyddet svagt. Han uppges ha varit 14 eller 15 år gammal när han avrättades 2014. 

Många minderåriga i Iran känner inte till rätten till en rättvis rättegång. Irans Högsta domstol har meddelat att ungdomar som döms till döden ska kunna få en förnyad prövning av sina fall.
Men många av barnen i fängelserna känner inte till sin rätt till förnyad prövning. Iran bryter mot FN:s barnkonvention genom att varken skydda eller informera minderåriga om deras rättigheter, samt genom att fortsätta att döma minderåriga till döden. 

Rose Delaney/IPS