Go to main navigation
FN-soldater i Juba, Sydsudan.

FN-soldater i Juba, Sydsudan.

Foto: United Nations Photo.

nyhet

Kan FN rädda Sydsudan?

I juli bröt nya strider ut i Sydsudan, med hundratals döda och rapporter om en våg av våldtäkter.
Skarp kritik riktas nu mot att FN:s fredsbevarande trupperna inte ingrepp när civila och biståndsarbetare aktivt bad om hjälp. Regeringen verkar nu öppna för att släppa in fler fredsbevarande trupper. 

Efter ett möte i måndags med östafrikanska utrikesministrar meddelade USA:s utrikesminister John Kerry att Sydsudan gått med på att ta emot en regional fredsbevarande styrka, för att förstärka den befintliga FN-insatsen. Först sa Sydsudan bestämt nej till fler fredsbevarande trupper, efter att FN:s säkerhetsråd beslutade att skicka ytterligare 4000 soldater till Sydsudan för att återställa ordningen efter juli månads våldsamheter. En talesperson för Sydsudans president sa dock att man fortfarande har uppfattningen att fredsbevarande styrkor är ett brott mot landets suveränitet, men att det är upp till parlamentet att bestämma om man accepterar fler trupper eller inte.

Komplicerad roll

Det var den 8 juli som strider utbröt i huvudstaden Juba mellan styrkor lojala med president Salva Kiir och styrkor lojala med vice-president Riek Machar. De båda sidorna stred på flera håll runtom i huvudstaden, med hundratals döda och flera rapporter om våldtäkter på kvinnor. När ett team från Human Rights Watch besökte Juba strax efter striderna kunde de dokumentera en rad övergrepp, de flesta begångna av regeringssoldater från Sudan People’s Liberation Army.

FN:s fredsbevarande insats i Sydsudan, UNMISS, hamnade i en svår situation under striderna. Kort efter att Sydsudans inbördeskrig inleddes år 2013 sa Kieran Dwyer, talesperson för FN:s enhet för fredsoperationer, att det inte var FN:s jobb att ”stå i vägen när anti-regeringsstyrkor slåss mot regeringsstyrkor.” Han sa vidare att ”det primära ansvaret för att skydda civila ligger hos regeringen, och vårt jobb är att stötta regeringen.” Det blir förstås problematiskt när det, som Human Rights Watch dokumenterat, är regeringen som är ansvarig för en betydande del av övergreppen mot civila.

Såg på utan att ingripa

UNMISS mandat i Sydsudan är bland annat att ingripa när någon aktör tros förbereda eller genomför attacker på FN, internationella aktörer och civila. Mandatet ger dem också rätt att använda dödligt våld. 

Men regeringsstyrkorna begränsade rörelsefriheten för UNMISS, och tvingade soldaterna att stanna i sina baser medan striderna härjade utanför. Det tog flera dagar innan de fredsbevarande styrkorna kunde röra på sig och påbörja patruller av områdena.

Nyhetsbyrån AP har dokumenterat hur utländska hjälparbetare våldtogs och misshandlades bara några kilometer från FN-baserna. Trots upprepade samtal till FN skickades aldrig några fredsbevarande trupper ut för att sätta stopp för övergreppen.

 

Kritik mot att FN inte ingrep

FN är nu under starkt press för att förklara varför de fredbeverande styrkorna inte ingrepp, att man inte agerade när internationella biståndsarbetare bad om hjälp. Civila och biståndsarbetare blev våldtagna, rånade och utsattes för skenavrättningar, mycket nära en av baserna, enligt nyhetsbyrån AP. Seniora biståndsarbetare, stationerade med FN: missionen i landet, försökte larma via sms, men inget hände. Personer som lyckades fly ska också aktivt sökt upp basen, utan att FN ingrepp. En lokal journalist avrättades.

Efter striderna i juli har det kommit svidande kritik mot att FN-trupperna på plats inte levde upp till mandatet. Human Rights Watch slår i sin senaste rapport fast att de fredsbevarande styrkorna ”inte gjorde tillräckligt” för att skydda kvinnor från våldtäkter i områdena runt FN-basen. Som exempel lyfter man en incident den 17 juli, då FN-trupper såg hur sydsudanesiska soldater släpade iväg en kvinna utan att ingripa. 

"Vi är mycket oroade över att FN:s fredsbeverande styrkor var inkapabla, eller ovilliga att svara på nödropen", sa Samantha Power, USA:s FN- ambassadör, i måndags.

Det finns ännu inget datum eller någon tidsplan för när en förstärkning av FN-styrkan i Sydsudan kan äga rum. 

 

Axel Kronholm