Go to main navigation
Två pojkar på bildäck i Qoryooley, Somalia, medan två soldater ur AMISOM patrullerar förbi.

Soldater ur den Afrikansk unionens fredsbevarande trupper patrullerar gatorna i Qoryooley, i Somalia, en av de många konflikter i Afrika som hindrar kampen mot fattigdom på kontinenten.

Foto: Tobin Jones/UN Photo

nyhet

Konflikter hotar kampen mot fattigdom i Afrika

Kampen mot fattigdom och undernäring i många länder i Afrika försvåras av väpnade konflikter. Det menar bland andra Shenggen Fan, från FN:s livsmedelsprogram WFP. "Vi måste bryta den onda cirkeln av konflikter och hunger", säger han. 

Nio av FN:s sexton pågående fredsbevarande insatser är förlagda i konfliktsituationer i Afrika. Det handlar bland annat om Mali, Demokratiska republiken Kongo, Sydsudan, Centralafrikanska republiken, Sudan och Elfenbenskusten. 

Afrikanska unionen har också en fredsbevarande styrka som är redo att sättas in i Burundi, som står på randen till inbördeskrig. 

Samband mellan konflikt och hunger

Shenggen Fan, chef för Washingtonbaserade forskningsinstitutet International Food Policy Research Institute, menar att det är uppenbart att konflikterna hotar det fattigdomsbekämpande arbetet.

– Vi har sett ett ökande samband mellan konflikter, fattigdom och hunger. Det är i de regioner och länder där det råder konflikter som fattigdomen och hungern är som mest utbredd, säger han. 

Shenggen Fan, som år 2014 fick en utmärkelse av FN:s livmedelsprogram WFP, för sitt arbete mot svälten i världen, påpekar att samtidigt som antalet människor som saknar mat och lever i fattigdom minskar på global nivå blir de allt fler i konfliktområden.  

– Hungern och fattigdomen finns främst på landsbygden. Vi måste bryta den onda cirkeln av konflikter och hunger och fattigdom, säger han. 

75 procent av värlens fattiga på landsbygden

Carla Mucavi vid FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO har understrukit behovet av satsningar på landsbygden. Detta eftersom 75 procent av världens fattiga återfinns på landsbygden i utvecklingsländerna. 

I höstas rapporterade WFP att de tvingats utöka sitt matbistånd till hundratusentals hungriga och i många fall svårt undernärda människor som tvingats fly till Tchad, Niger eller Kamerun för att komma undan den väpnade islamiströrelsen Boko Haram, i nordöstra Nigeria. Enligt WFP riskerar upp emot 750 000 människor i länderna som gränsar mot Nigeria en förvärrad matkris på grund av Boko Harams våld. 

Miljoner drabbas av undernäring

Danielle Nierenberg, ordförande för tankesmedjan Food Tank, påpekar att fattigdomen i många utvecklingsländer, framför allt i södra Afrika, snabbt kan leda till hunger eftersom många invånare helt saknar sociala skyddsnät. På landsbygden leder detta till att miljontals människor drabbas av undernäring och bristsjukdomar. Hon påpekar att när människor både är hungriga och desperata - på grund av bristen på försörjningsmöjligheter, utbildning eller klimatförändringarnas effekter, så ökar riskerna för konflikter. 

– Av det skälet är det viktigt att stater inte bara satsar på landsbygden, utan även gör landsbygden till ekonomiskt och intellektuellt stimulerande platser för ungdomar, gör det möjligt för dem att se jordbruket som en möjlighet och inte som en börda, säger Danielle Nierenberg. 

Hon menar att det även krävs satsningar på jordbruksforskare och beslutsfattare som tycker att livsmedelsfrågor är viktiga. Detta för att förbättra tillgången till mat, men också som en satsning på en förbättrad säkerhet, både lokalt och internationellt. 

– Om vi verkligen vi förhindra terrorism och sociala oroligheter så måste vi investera och ge stöd till jordbruket på landsbygden, säger hon.

Text: Thalif Deen/IPS