Go to main navigation
Bild på Kristalina Georgieva.

Kristalina Georgieva är jokern som kan bli nästa generalsekreterare för FN.

Foto: European Union

Kristalina Georgieva: Joker kan bli FN:s nya generalsekreterare

Bulgarien har petat sin tidigare kandidat till posten som FN:s nya generalsekreterare till förmån för Kristalina Georgieva. Den östeuropeiska EU-veteranen anses av bedömare ha goda chanser att bli FN:s första kvinnliga generalsekreterare.
OmVärlden tipsade redan i våras om Kristalina Georgieva som en trolig joker och dark horse.

I måndagens hemliga omröstning i säkerhetsrådet kom Bulgariens tidigare kandidat, Irina Bokova, på sjätteplats. Tills vidare leder den tidigare portugisiske statsministern Antonio Guterres i valet om vem som ska bli ny generalsekreterare.

Under onsdagen överraskade Bulgarien dock med att lägga sitt stöd bakom en ny kandidat, Kristalina Georgieva, som sedan förste november 2014 är vice ordförande i Europeiska kommissionen och ansvarar för budget och personal i kommissionen.

Georgieva har visat intresse för posten som generalsekreterare tidigare och förekommit i spekulationer om vem som ska efterträda Ban Ki-Moon. I en artikel i Omvärlden beskrevs hon som ”jokern”, och som en kandidat som ”har ett starkt cv, rätt kön och kommer från rätt del av världen.” Georgievas chanser förutspåddes som ”mycket goda” om hon bara kunde få en nominering, vilket hon nu alltså har fått. Georgieva har tidigare lett FN:s högnivå för humanitär finansiering, tillsammans med bland annat Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

Ännu tidigare under året spekulerades det i OmVärldens podcast om möjligheterna för en en dark horse att vinna valet.

– Jag tror på en ”dark horse”, en östeuropeisk kvinna, och hon är inte den bulgariska regeringens kort, utan hon är en ”dark horse”, sa Per Örnéus, ambassadör för humanitära frågor på utrikesdepartementet, i avsnittet.

Spel bakom kulisserna

Det troliga är att det skett ett starkt lobbyarbete i kulisserna. Att "jokern" nu kom upp i säkerhetsrådet, där Sverige är medlem, kanske inte ska tolkas som ren slump, utan kan bero på att Sverige är med och drar i spakarna bakom scenen, vice generalsekreterare är som bekant också svensken Jan Eliasson.

Nästa omröstning i säkerhetsrådet äger rum den 5 oktober. Om Georgieva vinner kommer hon att bli FN:s första kvinnliga generalsekreterare .

Kristalina Georgevia har två perioder som kommissionär inom EU bakom sig. Den bulgariske premiärmininistern Boyko Borissov valde Georgieva som landets nya kandidat.

Om Ryssland kommer att ställa sig bakom Georgevia är inte klarlagt, men Bulgarien tillkannagav kandidaten dagen efter premiärmininsterns möte med den ryske presidenten Putin, vilket, av vissa, tolkas som att försäkringar kan ha givits. 

Tidningen New Statesman spekulerade tidigare i år om vilka motiv som Ryssland kan anses ha bakom den kandidat de kan tänkas stödja. Att det skulle bli en kandidat som stödjer landets syn i frågor som Syrien och Ukraina, ansågs knappast troligt, skriver tidningen, som snarare tippade på ett scenario där den nye generalsekreteraren kan vara en "honest broker", mellan FN:s permanenta medlemmar. Debatterna i säkerhetsrådet beskrivs som präglade av en atmosfär av ständiga misstankar och anklagelser.

 

Axel Kronholm, Ylva Bergman

Artikeln har uppdaterats i efterhand om processen.